Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat pentru 21 noiembrie pronunţarea asupra excepţiei de neconstituţionalitate privind înlăturarea prescripţiei executării pedepsei pentru infracţiunile de omor.
Amânarea pronunţării soluţiei a fost determinată de imposibilitatea constituirii completului de judecată, Iulia Motoc nefiind în ţară.
Excepţia a fost ridicată de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constituţionalitatea dispoziţiilor art.125 alin.3 din Codul penal.
CCR a discutat excepţia în şedinţa publică din 24 septembrie, însă a amânat pronunţarea pentru 15 octombrie.
Săptămâna trecută, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi-a exprimat îngrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revoluţiei ca urmare a soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională a României la data de 15 octombrie 2013.
Excepţia face referire la Legea 27/2012 care a modificat Codul penal al României, după cum urmează: a înlăturat prescripţia răspunderii penale pentru infracţiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav şi infracţiuni intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei), inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescripţie la data intrării în vigoare a legii (martie 2012) şi a introdus sintagma "indiferent de data la care au fost comise" pentru imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, crime contra umanităţii şi de război.
Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis la acea dată judecătorilor CCR o scrisoare privind situaţia care ar fi creată odată cu admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii 27/2012.
"Legea 27/2012 are implicaţii inclusiv în ceea ce priveşte cercetarea şi judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie 1989. O admitere a excepţiei de neconstituţionalitate în cauza legată de imprescriptibilitatea infracţiunilor pentru care nu s-au împlinit încă termenele de prescripţie ar însemna ca persoanele responsabile pentru infracţiunile de omor nu vor mai putea fi trase la răspundere penală. Consecinţa ar fi că faptele de la Revoluţie pentru care nu se îndeplinise termenul de prescripţie în martie 2012 (şi care deveniseră astfel imprescriptibile) vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage răspunderea penală a făptuitorilor. Toate denunţurile vor fi soluţionate prin rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale. Precizăm că modificarea din 2012 nu are niciun efect asupra faptelor de omor pentru care termenul de prescripţie a răspunderii penale era deja împlinit", se arăta în scrisoarea adresată CCR
CCR a amânat pronunţarea asupra înlăturării prescripţiei pentru omor
16 octombrie 2013
Din aceeaşi categorie:

Top articole
-
Pianista Ioana Maria Lupaşcu a plecat să cânte îngerilor! Avea numai 45 de ani!
-
Cine l-a supărat pe primarul Volosevici?
-
Duminica fotbalului feminin din Prahova
-
Un consilier local PSD din Breaza şi-a pierdut mandatul!
-
Ploieştiul poate rămâne fără căldură în această iarnă! Inconştienţa primarului Volosevici
-
A început Happy Market la Sinaia, o nouă ediţie a celui mai interesant festival de...cumpărături
-
Începe Festivalul CâmpinArtelor si Sporturilor, cel mai amplu eveniment din Prahova
-
FOTO/ VIDEO Ca la Ploiesti: Finul în vacanţă, naşul inspectează lucrările de pe Bulevard!
-
A.D.I. DEŞEURI - PRAHOVA, ASOCIAŢIA ECOTIC şi UNITED WASTE SOLUTIONS S.R.L. demarează campania de conştientizare şi colectare a deşeurilor DEEE
-
Municipiul Câmpina NU este inclus pe lista oraşelor unde vor fi interzise carnea, laptele şi maşinile
Anul - ediţia nr. 3316
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 septembrie 2023
Autentificare
Autentificare