Vineri, 26 aprilie 2024 - 12:36:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un castel a fost scos la licitaţie


8 iunie 2015

Castelul Teleki din Comlod, Bistriţa Năsăud, are poate ultima şansă de a fi salvat. Vechi de 300 de ani, castelul a fost scos la licitaţie de Consiliul Judeţean, care nu are bani de reparaţii, potrivit jurnaliştilor de la Ştirile TVR.

Castelul a fost naţionalizat în perioada comunistă şi a fost transformat, pe rând, în cămin cultural, sediu de CAP, iar după Revoluţie a fost magazin şi bar.

Era înconjurat de o grădină, cu numeroase alei străjuite de carpeni, din care nu a mai rămas aproape nimic.

Arhitectul Cristina Chira spune în „Comlod – Wesselényi”. Monumente Uitate, că „subsolul palatului este acoperit cu bolţi de factură renascentistă, care sugerează existenţa unei etape de construcţie datând din secolul XVII.

Parterul este baroc, cu bolti la interior, arce in leagăn la partea superioară a golurilor şi două ferestre de formă ovoidală pe faţada principală. Portalul din piatră sculptată de la intrare este şi el tratat în manieră barocă, cu forme curbe şi motive specifice (cochilia de scoică).”

Familia Teleki de Szok, ultima deţinătoare a castelului, a fost una dintre cele mai bogate din Transilvania. Palatul de la Comlod a fost construit în 1756, de către Istvan Wesslenyi de Hadad, care s-a căsătorit în 1742 cu Plixenia Daniel la Vargyas.

De altfel, blazoanele din piatră ale celor două familii încă mai rezistă şi astăzi pe faţada principală a palatului. Blazoanele au fost realizate de sculptorul Anton Schuchbauer.

În secolul XIX, palatul a ajuns în posesia familiei Teleki. Potrivit arhitecţilor, clădirea este o construcţie reprezentativă pentru barocul transilvănean.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro