Comisia Europeana doreşte să introducă noi norme pentru fondurile mutuale de tip monetar care sunt vândute în Europa, pentru a îmbunătăţii profilul de lichiditate şi stabilitatea acestora.
Fondurile mutuale de tip monetar fac parte din sistemul bancar paralel. Ele nu sunt reglementate precum bancile, însă desfăşoară activităţi similare celor derulate de bănci.
Aceste fonduri reprezinta o sursa importanta de finantare pe termen scurt pentru institutiile financiare, companii si guverne. In Europa, aproximativ 22% din datoria guvernamentala si corporatista pe termen scurt este detinuta de fondurile monetare. Ca urmare a noilor norme bancare mai stricte, Comisia se asteapta ca o parte din activitatile bancare sa fie trasnferate catre sectorul paralel, mai putin reglementat. De aceea, doreste sa ia masuri din timp pentru a solutiona deficientele si punctele slabe evidentiate de criza.
Comisia propune introducerea unor limite investitionale pentru fondurile monetare. Cel putin 10% din portofoliu trebuie sa fie reprezentat de active cu scadenta intr-o zi si inca 20% - de active cu scadenta intr-o saptamana.Aceste restrictii vor permite fondurilor sa restituie investitorilor fondurile atunci cand doresc sa le retraga. Pentru a se forta diversificarea riscurilor, se doreste introducerea unei limite de 5%-10% din activul net pentru sumele investite intr-un singur emitent.
O alta noutate este introducerea unor rezerve de capital, pentru a acoperi rascumpararile in perioadele in care valoarea unitatii de fond scade. O atentie speciala este acordata masurilor de supraveghere pentru a se asigura ca riscurile specifice sunt tratate in mod adecvat.