Miercuri, 24 aprilie 2024 - 8:13:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfaturi pentru achizitia unui calculator desktop


30 ianuarie 2014

Dacă aţi citit materialul şi aţi luat decizia de a vă cumpăra un calculator de tip "desktop", este bine să aveţi în vedere câteva criterii la achiziţia acestuia.

Astfel, vă recomand să alegeţi pentru un sistem "brand", din gama Dell sau Lenovo, echipat cu un hard disc rapid, de minim 7.200 rotaţii/minut şi minim 4 GB RAM. Ideal ar fi să alegeţi 16 GB RAM şi un hard disc de 10.000 rotaţii/minut.
Cuplate cu Windows 8, obţineţi un sistem cu foarte multă putere de calcul.

Placa video o puteţi alege în funcţie de cerinţele jocurilor preferate. Însă, nu neglijaţi viteza de rotaţie a hard discului. Este adevărat, la turaţii atât de mari, capacităţile sunt destul de mici. Spre exemplu, un hard disc SAS, de 15.000 rotaţii/minut, de 300 GB are un preţ comparabil cu al unuia de 4 TB şi viteza de 7200 rpm. Însă un SAS de 15.000 rpm, oferă viteze de acces comparabile cu hard discurile SSD.

Există opinii cu privire la echiparea calculatorului cu un hard disc SSD pe care să se instaleze sistemul de operare, pentru viteză şi un hard disc mai lent, dar de capacitate mare. Întrucât am lucrat destul de mult timp pe SAS-uri de 15.000 rpm, vi le recomand cu căldură. Sunt extrem de rapide şi de fiabile.

Personal, prefer viteză mare atât pentru sistemul de operare, cât şi pentru prelucrarea datelor. Degeaba am putere mare de calcul şi viteza la windows, când încep să scriu pe hard discul mare cu viteză mică, am pierdut tot sporul de performanţă pentru care am plătit.

Ce placă de bază aş alege? Evident că un Intel de server, care ştie SAS. Aş plăti 1.400 - 1.700 lei pentru o placă de baza de server de la Intel decât 800 - 1.000 lei pentru un Asus sau Gigabyte.

Dacă mi-aş cumpăra mâine un sistem de tip desktop, aş alege o placă de baza de server Intel, 16 GB RAM, procesor I7 şi un hard disc SAS de 15.000 rpm. Placa video o las latitudinea gammer-ului.

Aş fi foarte atent la carcasa - sursă şi aş opta pentru o carcasă mare, în genul celor de la Thermaltake şi o sursă pe măsură.

Pentru un astfel de sistem, fără placă video, aţi plăti în jur de 3.500 lei. Puterea de calcul şi viteza vor fi uluitoare, veţi avea un sistem pe care cu greu aţi putea să-l învingeţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro