Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:42:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Iohannis: Mandatul meu va fi al respectului faţă de valori şi faţă de eroii şi martirii români


23 decembrie 2014

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul ceremoniei de decorare a preşedintelui AFDPR, Octav Bjoza, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, că mandatul său va fi unul al ”respectului faţă de valorile şi faţă de eroii şi martirii români”.

Ceremonia, care a avut loc în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, a fost prima susţinută de preşedintele României, aflat la început de mandat, scrie Mediafax.

Şeful statului a susţinut un discurs, după acordarea decoraţiei şi, în final, a ciocnit un pahar de şampanie cu reprezentanţii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, invitaţi la eveniment. Alături de preşedinte au fost prezenţi la ceremonie consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, George Scutaru, Tatiana Niculescu Bran, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu.

”Ziua de astăzi este una specială, este prima zi de exercitare efectivă a mandatului de preşedinte şi ziua în care marcăm 25 de ani de la prăbuşirea dictaturii comuniste”, a spus preşedintele Iohannis în discusul susţinut după ceremonia de decorare, el precizând că a menţionat de multe ori faptul că ”multe lucruri trebuie să se schimbe în România, iar acest eveniment de decorare este o dovadă în acest sens”.

Klaus Iohannis a precizat că oferă cea mai înaltă decoraţie a statului român preşedintelui AFDPR, pentru că o merită din plin. ”Este prima decoraţie pe care o confer în calitate de preşedinte al României şi de aceea am ţinut ca aceasta să fie acordată dumneavoastră, în chip simbolic, în numele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, din câteva motive”, a mai precizat Iohannis, arătând că mandatul său va fi unul al respectului faţă de toate valorile noastre şi faţă de eroii şi martirii români, pentru că ”o naţiune nu poate avea viitor, fără a-şi respecta, înainte de toate trecutul”.

Iohannis a mai afirmat că în 25 de ani, România a găsit puţine prilejuri de a împărtăşi bucuria cu aceşti oameni care au luptat împotriva comunismului şi şi-au sacrificat tinereţea, familia, viitorul şi speranţele pentru a salva ideea de libertate şi demnitate.

Un alt motiv pentru care a acordat această distincţie este, potrivit preşedintelui României, ”faptul că prin acest moment, vrea să marcheze începutul unui nou capitol în istoria noastră recentă, şi anume ”un preşedintele care pune înainte de toate modelele din societate”, şi a arătat că foştii deţinuţi politici reprezintă, cu siguranţă, repere de moralitate pentru tânăra generaţie.

”La vârsta de 20 de ani, domnul Bjoza a fost arestat şi întemniţat de către securitate şi a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat să suporte supliciul anilor de detenţie şi să cutreiere nu mai puţin de 14 locuri de detenţie. Până în 1989, a fost persecutat continuu de autorităţile comuniste, dar acest lucru nu l-a împiedicat nicidecum să militeze, după Revoluţie, pentru idealurile de libertate şi democraţie”, a mai declarat Iohannis.

Potrivit şefului statului, ”prin această decoraţie recunoaşte şi onorează sacrificiul şi curajul de care au dat dovadă femeile şi bărbaţii care au suferit şi au pierit pentru libertate, în vremea comunismului şi în zilele de decembrie 1989”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro