La sediul CCI Prahova a avut loc o întâlnire a unor reprezentanţi ai administraţiei locale, ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri din Ploieşti cu Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România. La conferinţa de presă care a urmat, Angela Filote a prezentat pe scurt concluziile sale după întâlnirea sus-meţionată. Nu înainte ca Mihai Roşioru, ataşatul de presă al reprezentanţei CE în ţara noastră, să menţioneze faptul că “ judeţul Ploieşti (!?!) este primul din seria de asemenea întâlniri programate în acest an, după care urmează judeţul Braşov... “
În cuvântul său, Angela Filote a spus că scopul vizitelor sale în ţară este să afle cât mai multe date despre experienţa României în cei 7 ani de la aderare la UE, în cazul de faţă aşa cum e percepută această experienţă la Ploieşti. „Am apreciat că Prahova este campioană pe ţară la folosirea energiei regenerabile, fapt care ne bucură, în contextul când şi ţinta UE este să devină lider mondial în acest domeniu, respectiv în problema combaterii schimbărilor climatice.
O altă veste bună: Prahova se află sub media pe ţară la şomaj, localităţile Urlaţi şi Vălenii de Munte fiind chiar pe zero!”, a remarcat domnia sa.
Principala temă a discuţiilor a fost, însă, accesarea fondurilor europene. „Îngrijorător este faptul că România este singurul stat membru care are o rată de absorbţie de sub 60 la sută (faţă de 76% media pe UE) şi nu mai are decât acest an pentru a încerca să utilizeze cât mai mult din finanţările care au venit în perioada 2007 - 2013. Sigur că pe anul acesta se va face ce se mai poate face în lunile care mai sunt până în decembrie, dar ce este important este să nu trecem în următoarea perioadă de finanţare, respectiv 2014 – 2020, cu aceleaşi probleme. Deci ele trebuie rezolvate înainte de a lansa noile apeluri pe noua perioadă financiară. Una dintre cauze, remarcată şi aici la Ploieşti, a fost dificultatea obţinerii acestor fonduri europene. Cineva spunea că la fiecare om care munceşte în acest domeniu sunt şapte care îl controlează ce face!
În plus, oamenii simt o presiune greu de suportat asupra lor, mulţi care vin cu idei şi proiecte bune, care să beneficieze de fonduri europene, sunt suspectaţi, ei fiind trataţi din start ca rău- făcători, încălcându-se astfel principul nevinovăţiei. Există, de asemenea,o ştim cu toţii, prea multă incertitudine legislativă şi procedurală în accesarea acestor fonduri europene”, a mai declarat Angela Filote.
La întrebarea unui jurnalist referitoare la intrarea României în spaţiul Shengen, înaltul oaspete s-a arătat sceptică, deşi UE este impresionată plăcut de raportul MCV prezentat recent, dar a ţinut să remarce faptul că până nu se va ajunge la nivelul ţărilor din UE în privinţa eradicării corupţiei, România – ca şi Bulgaria – nu va fi primită în Shengen.
Şi problema francului elveţian a fost discutată, Angela Filote remarcând faptul că o serie de bănci din România au propus soluţii pentru clienţii lor, mai fiind necesară, însă, şi o lege bună, cu efecte juridice, de care să beneficieze clienţii băncilor.