Joi, 29 iulie 2021 - 5:09:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ponta nu vrea ca evazioniştii să fie pârâţi de vecini


23 septembrie 2012

pontaPremierul Victor Ponta crede că ideea Ministerului Finanţelor de a strânge informaţii de la cetăţeni ar putea încuraja delaţiunea şi nu va funcţiona la fel de bine cum se întâmplă în străinătate.. “Ideea cu paratul funcţionează în alte ţări. Nu ştiu dacă funcţionează la noi pentru că acolo funcţionează pe un spirit civic.

La noi s-ar putea să funcţioneze pe spiritul delaţiunii”, a menţionat premierul. Ponta a precizat şi că i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, să prezinte mai întâi Guvernului astfel de idei şi abia apoi să le facă publice prin intermediul presei. “L-am rugat pe domnul Voinea întâi să ne prezinte noua ideile şi după aceea să le prezinte în presă”, a declarat prim-ministrul. Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia “denunţătorului” din Suedia. “În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi”, a declarat Voinea. Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii.

“Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se tramite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa”, a explicat Voinea. Secretarul de stat va pleca peste două săptămâni în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la încasare din această ţară şi pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietăţii. “Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectam 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România”, a mai spus Voinea. Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(19 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 iulie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro