În România, lupta anticorupţie a ajuns până la elitele din această ţară, relatează BBC într-un articol semnat de jurnalistul Nick Thorpe.
Echipele de filmare ale televiziunilor aşteaptă în faţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ca să vadă cine va fi următorul anchetat. Feţele nefericite care ies din clădire par desprinse dintr-o telenovelă a celor care au fost odată puternici, continuă analiza.
Foşti miniştri, moguli media, judecători, procurori şi chiar Elena Udrea, favorita fostului preşedinte Traian Băsescu, poreclită „blonda preşedintelui” – cu toţii sunt anchetaţi. Elena Udrea, fost ministru al Turismului şi fost candidat la preşedinţie, în prezent deputat în Parlamentul României, a fost arestată săptămâna trecută.
Printre ultimele ţinte ale DNA se numără mama premierului Victor Ponta, sora sa şi cumnatul său, Iulian Herţanu.
La 8 ani de când a intrat în Uniunea Europeană şi la 13 ani de la înfiinţarea DNA, România pare să devină, în sfârşit, serioasă în privinţa combaterii crimei organizate, ceea ce i-a adus laude din partea Comisiei Europene.
România, pe drumul cel bun
„România se află pe drumul cel bun şi trebuie să rămână pe el”, a spus luna trecută Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, comentând ultimul raport al UE privind lupta împotriva corupţiei în România.
„Lupta împotriva corupţiei rămâne cea mai mare provocare şi cea mai importantă prioritate”, a continuat el.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost înfiinţat în 2007 pentru a monitoriza reforma judiciară şi lupta anticorupţie din România şi din Bulgaria. Rapoartele pozitive sunt cruciale pentru România pentru a-şi atinge scopul de a intra în spaţiul Schengen.
Doar anul trecut, 1.138 de persoane publice, inclusiv politicieni de top, oameni de afaceri, judecători şi procurori au fost puşi sub acuzare de DNA – în fruntea căruia se află acum Laura Kovesi – adică mai mult de 4 pe zi (luându-se în calcul doar zilele lucrătoare), mai notează BBC.