Joi, 25 aprilie 2024 - 3:27:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Proteste pentru protejarea pădurilor. Schweighofer ameninţă cu plecarea


18 mai 2015

Compania Schweighofer Holzindustrie, nume foarte des invocat în ceea ce priveşte scandalul noului Cod Silvic, a anunţat că s-ar putea retrage din România, unde are în jur de 2.600 de angajaţi. Un purtător de cuvânt al companiei austriece spune că „impactul noii legi nu poate fi estimat, însă este posibil ca unele puncte de lucru din România ar putea fi închise. Austriecii contestă în special un articol din Codul Silvic care spune că o societate nu poate prelucra mai mult de 30% dintr-un tip de lemn.

Pe 10 mai, directorul companiei, Gerald Schweighofer, a trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în care spune că acest articol i-ar putea obliga să conciedieze toţi angajaţii.

În urmă cu două săptămâni, reprezentanţa din România a firmei austriece a intrat în centrul unui scandal.

ONG-ul Environmental Investigation Agency, care are birouri la Washington şi Londra, a prezentat un film din care reiese că reprezentanţii companiei austriece Holzindustrie Schweighofer în România ar accepta şi ar încuraja tăierile ilegale în pădurile din România.

„În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi anume de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari.

Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul. Mai mult decât atât, aceştia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantităţi suplimentare de lemn”, a transmis ONG-ul într-un comunicat de presă.

Împotriva defrişărilor abuzive vor fi proteste şi în acest weekend. Se anunţă manifestaţii de stradă în Bucureşti, Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara sau Sibiu. De asemenea, pe reţelele de socializare şi-au anunţat intenţia de a participa la proteste şi români din Londra, Madrid, Montreal şi Strasbourg.

„Politicienii ne-au aruncat în faţă fraze lustruite. Noi nu mai credem în vorbele lor şi ieşim în stradă până vom vedea fapte. Vrem să salvăm pădurea de la dispariţie. Ne revoltă despăduririle abuzive şi faptul că replantările sunt cel mult simbolice. Dacă se continuă în acest ritm, în câţiva ani vom rămâne fără păduri. Pregătim un eveniment special pentru Ziua Internaţională a Mediului, 5 iunie, dar până atunci cei ce ne conduc trebuie să ne vadă în stradă, să nu uite că existăm şi că nu mai răbdăm”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook care anunţă protestele.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro