Joi, 10 octombrie 2024 - 5:39:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Schimbările climatice pot anula progresul făcut de oameni în sănătate


26 iunie 2015

Potrivit unui raport internaţional, schimbările climatice actuale sunt o ameninţare pentru progresul făcut în sănătate în ultima jumătate de secol.

Analiza, citată de jurnaliştii britanici de la The Guardian, susţine că beneficiile obţinute în domeniul sănătăţii după reducerea folosirii combustibililor fosili reprezintă totuşi cea mai mare oportunitate de a ameliora starea de sănătate a oamenilor în acest secol.

Raportul a fost realizat de comisia Lancet/UCL pentru sănătate şi schimbări climatice, care este compusă din zeci de experţi din toată lumea, fiind susţinută de Margaret Chan, şeful Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate.

”Considerăm că schimbările climatice sunt o mare problemă care este de obicei neglijată în dezbateri”, a spus profesorul Anthony Costello, directorul Institutului UCL pentru Sănătate Globală.

”Potrivit traiectoriei actuale, care poate duce la o creştere a temperaturii cu 4 grade Celsius, ne aşteaptă un scenariu cu efecte serioase şi chiar catastrofale pentru sănătatea oamenilor şi pentru supravieţuirea umanităţii. Aceste efecte pot sabota toate progresele făcute în sănătate în ultimii 50 de ani. Este nevoie de acţiune imediată în următorii zece ani, altfel jocul s-ar putea sfârşi”, a adăugat Costello.

Raportul analizează riscurile directe asupra sănătăţi a unor fenomene naturale tot mai grave, precum canicula, seceta, inundaţiile sau poluarea aerului. Experţii susţin că deciziile politice – principalele bariere în drumul unei economii globale fără emisii de carbon – ar trebui luate pe considerente de sănătate şi nivel de trai, nu pentru profit.

”Din punct de vedere al sănătăţii, există potenţialul unei cauze comune – sănătatea şi un nivel de trai bun pentru familiile noaste, pentru comunităţi şi pentru ţări. Aceste concepte sunt mult mai tangibile decât tonele de emisii de dioxid de carbon, dar şi mai uşor de înţeles pentru populaţie”, se menţionează în raport.

Analiza susţine că reducerea emisiilor de carbon ar tăia mult din rata mortalităţii din cauza poluării aerului. Până în 2030, numărul deceselor premature ar fi diminuat cu 500.000 pe an, cu 1,3 milioane până în 2050 şi cu 2,2 milioane până în 2100, mai ales în aglomerările urbane din ţări foarte poluate, precum China şi India.

Raportul atrage atenţia că schimbările climatice, mai ales încălzirea globală, au deja efecte devastatoare în lume. De exemplu, în Rusia, în vara anului 2010, peste 11.000 de oameni au murit din cauza caniculei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro