Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei Sanitas, a anunţat, luni, că, în urma negocierilor de la Ministerul Sănătăţii, s-a luat decizia ca greva generală din sistemul sanitar să continue pentru că nu au fost rezolvate problemele pentru care cadrele medicale şi personalul TESA au întrerupt activitatea.
„Greva continuă, pentru că oricum nu aveau nimic pentru Ordonanţa 20, care ne-ar fi rezolvat, cred, problemele. În schimb, la ora 16:00 mergem la Comisiile de buget, finanţe şi de muncă din Parlament. Dacă dau ok-ul şi rapoartele, mâine se pot vota în plen şi amendamentele noastre, fiind deja preluate, putem rezolva ordonanţa. Am mai vorbit despre câteva probleme din sistem, referitoare la sporuri, la contractul colectiv de muncă. Până atunci, rămâne în picioare greva generală”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele federaţiei sindicale Sanitas.
Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, potrivit sindicaliştilor, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali susţin că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.
„Sunt 82.000 de semnături. Conform legii, asigurăm urgenţele, deci viaţa pacienţilor nu este pusă în pericol. Asociaţia de pacienţi ne susţine în mişcarea noastră revendicativă. Până la urmă, noi vrem să atragem banii în sistemul de sănătate, în aşa fel încât, pe lângă motivarea personalului care lucrează în sistemul de sănătate, să avem şi condiţii mai bune pentru pacienţi. Am făcut apel şi prin ei, şi prin presă ca, în aceste zile, până la deblocarea situaţiei, cei care nu au strictă nevoie de servicii medicale să nu acceseze spitalele din România. Aştept cu interes soluţii de la Guvern sau de la Parlament care să ducă la rezolvarea situaţiei", a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.
Luni dimineaţă, în curtea Spiutalului Clinic de Urgenţă Floreasca s-au strâns aproximativ 100 de asistenţi medicali şi personal TESA care protestează.
Federaţia Sanitas cere includerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.
"De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a mai spus Sepi.
Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între angajaţii din spitalele clinice şi cele neclinice, dar şi trecerea asistenţilor sociali socială pe grila din sistemul neclinic.
„Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor", a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.
Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie, la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole pe braţe în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.