Pentru angajaţii europeni, 2012 a fost un an negru. Anul trecut au rămas fără loc de muncă încă 2 milioane de oameni. România se află pe lista scurtă a statelor în care rata şomajului a scăzut.
România, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Ungaria, Danemarca şi statele Baltice au reuşit să evite adâncirea în criza pieţei muncii, în timp ce restul de 19 state au raportat constant noi creşteri ale numărului de persoane neocupate. Frapantă este diferenţa dintre ratele şomajului înregistrate în statele nordice (de circa 5%-6%, rată similară cu cea din ţara noastră) şi cele din sudul continentului, în frunte cu Spania şi Grecia, unde ponderea persoanelor fără loc de muncă a depăşit 26% din populaţia activă.
România face notă discordantă şi în privinţa domeniilor care au pierdut cei mai mulţi angajaţi: este vorba de siderurgie - sector în care, la noi, concedierile s-au domolit după 2011 - şi IT & telecomunicaţii - sector în care companiile de la noi se plâng că nu găsesc suficienţi angajaţi şi în care salariile cresc constant de peste patru ani.
Pentru începutul de an, cele mai masive disponibilizări sunt anunţate în Belgia (unde se închide uzina Ford din Gent), Suedia, Republica Cehă, Spania şi Irlanda, care conduce în clasamentul ţărilor în care sunt anunţate cele mai consistente angajări.
În România, anul trecut, companiile care au anunţat restructurări masive de personal au fost: Poşta Română (1.630 de persoane), BCR (1.600), Mechel (1.220), Arcelor Mittal (1.100), CFR Călători (1.050) şi Societatea Română de Televiziune (980). La polul opus, cei mai mari angajatori au fost producătorii de componente auto (Continental, Bosch, Sumitomo etc) şi marile lanţuri de retail (Mega Image, Cora, Lidl etc.) Datele sunt furnizate de Buletinul european al restructurărilor (European Restructuring Monitor - ERM) şi conţin informaţii doar cu privire la disponibilizările colective.
Pentru începutul de an, cele mai mari angajări au fost anunţate de Inditex, retailerul din spatele unor branduri ca Zara, Pull&Bear sau Bershka, cu 300 de noi locuri de muncă în România, şi de CGS, cel mai mare furnizor de servicii de outsourcing de la noi, cu 400 de angajări.
Paradox: în România nu a crescut şomajul!
27 februarie 2013
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Sinuciderea asistata a PSD Sinaia!
-
Andrei Volosevici, reţinut de procurori, în ultima zi de primar al Ploieştiului! Încă trei persoane au primit mandat de retinere pentru 24 de ore
-
Îl împuşti pe Măchiţescu, dar lucrezi cu Raul Petrescu!
-
Elena Lasconi, primarul din Câmpulung si legătura ei cu PNL! Va continua aceasta legătură si după alegerile prezidenţiale?
-
Am avut dreptate: Sinaia are viceprimar PSD!
-
Primarul Poliţeanu a făcut dreptate! Simona Puiu se întoarce la secţia de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti!
-
PLAN ROSU activat! 11 masini implicate într-un accident pe A3, , zona comunei Râfov
-
Accident rutier mortal pe DJ 720 în Diţeşti
-
GOAT Festival la final! Cine este marele căstigător?
-
The GOAT Gala a celebrat tinerii cineaşti români la Palatul Culturii din Ploieşti
Anul - ediţia nr. 3623
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
Autentificare