Elevii intră în vacanţa de Sărbători pe 21 decembrie, sâmbăta viitoare, şi se vor întoarce înapoi la cursuri luni, 6 ianuarie. Din ianuarie, copiii vor mai merge o lună la şcoală după care vor intra într-o nouă vacanţă, de această dată doar o săptămână. Până atunci însă, cei din şcoala gimnazială şi liceeni vor continua să dea teze şi în ultima săptămână din luna decembrie până iau vacanţă.
Anul acesta, Ministerul Educaţiei a decis ca Semestrul I să nu se mai termine înainte de Crăciun, ci la sfârşitul lunii ianuarie, după vacanţa de iarnă.
Minsiterul Educaţiei a anunţat în luna iulie că semestrul I va fi mai lung în anul şcolar 2013-2014, egalând astfel durata celor două semestre şcolare.
Astfel, s-a adăugat o perioadă de studiu (6 ian. - 31 ian.) după vacanţa de iarnă, ce nu a existat în anii şcolari 2011 - 2012 şi 2012 - 2013, când semestrul al doilea a început imediat după vacanţa de iarnă.
Următoarea vacanţă a elevilor este cea intertrimestrială, care începe sâmbătă, 1 februarie, şi se termină duminică, 9 februarie 2014. Din 10 februarie copiii intră din nou la ore. În săptămâna 7–11 aprilie se vor desfăşura activităţi extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.
Imediat după „Şcoala altfel”, elevii intră în vacanţa de primăvară (12 – 22 aprilie). Aceasta ar putea fi prelungită o zi sau două având în vedere ca anul acesta Paştele va fi pe 20 aprilie. Cursurile se reiau pe 23 aprilie, iar anul şcolar se va încheia pe 21 iunie, când începe vacanţa de vară. Tezele din semestrul al II-lea se susţin, de regulă, până la data de 23 mai 2014.
Ce trebuie să ştie elevii din clasele terminale
În 2014, elevii din clasa a XII-a şi din clasa a XI-a vor susţine o simulare pentru Bacalaureat organizată la nivel naţional de către Ministerul Educaţiei, iar la sfârşitul anului, se vor organiza pentru prima dată Evaluările de la clasele a II-a, a II-a şi a IV-a.
Elevii din clasa a XII-a termină cursurile mai devreme, pe 30 mai, iar cei din clasa a VIII-a, pe 13 iunie, având în vedere că vor susţine Evaluarea Naţională, Bacalaureatul în vară.
Potrivit calendarului Bacalaureatului din 2014, publicat de Ministerul Educaţiei, examenele orale încep pe 10 iunie, iar cele scrise pe 30 iunie. Notele finale se afişează pe 11 iulie. După această dată începe a doua sesiune de Bac, destinată candidaţilor care nu au trecut de toate examenele în vară şi celor care au avut de dat corijenţe.
Anul şcolar 2013 - 2014 începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut. De asemenea, cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de vară şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru.
Elevii de clasa a XII-a vor da în 2014 un examen naţional în condiţii similare cu cele din 2013, cel puţin aşa indică declaraţiile de până acum ale oficialilor de la Educaţie. Însă cei care intră anul acesta în clasa a XI-a vor avea parte de două simulări la nivel naţional înainte de examenul propriu-zis de Bac.