Marţi, 19 martie 2024 - 5:52:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Zonele în care se taie cei mai mulţi copaci


27 septembrie 2013

Drujbele câştigă teren în războiul cu pădurea. Cifrele anunţate de Institutul de Statistică arată că în 2012 a fost tăiate cu peste 700 de mii de metri cubi de lemn mai mult decât în 2011. În procente, această cifră înseamnă o creştere de 4,8%.
Potrivit statisticilor INS, în Moldova se taie cei mai mulţi copaci (25,6% din totalul volumului de lemn exploatat), apoi în Centru (20,9%) şi în proporţii mai mici în regiunile: Nord-Vest (13,6%), Vest (11,4%), Sud-Muntenia (10,7%), Sud-Est (9,8%), Sud-Vest Oltenia (7,4%) şi Bucureşti-Ilfov (0,6%). Cel mai mult se taie răşinoase, fag şi stejar.
Potrivit unor rapoarte oficiale, în primele şase luni ale anului, în pădurile din România s-au tăiat 179.950 de metri cubi de lemn. În total, vorbim de un prejudiciu material de aproximativ 8,9 milioane de euro şi o pagubă asupra naturii care poate fi recuperată în zeci, chiar sute de ani.
„Am cerut regiei Romsilva, încă din luna martie, să îşi facă ordine în păduri. Conducerea instituţiei a demarat în toată ţara controale ample la Direcţii şi Ocoale Silvice, rapoartele acestora fiind în curs de finalizare. Eu însămi verific situaţia în teren prin sondaje. Le-am cerut aplicarea drastică a cadrul legal existent, iar pe măsură ce rapoartele vor fi finalizate, le vom face publice. Din nefericie, actualul cadru legal face dificilă sau chiar imposibilă luarea măsurilor necesare ce se impune”, a reacţionat ministrul ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.
Un raport al Curţii de Conturi arată că tăierile ilegale nu sunt infracţiuni izolate, ci au devenit un fenomen la nivel naţional. Reprezentanţii Ministerului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură (MAPP) spun că în multe zone pădurile au fost lăsate la îndemâna hoţilor, iar în acest moment există o stare anormalitate, o situaţie critică care necesită măsuri speciale pentru a salva în ultimul ceas pădurile din România de la procesul de distrugere.
Tot Curtea de Conturi arată că volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier în perioada 1990 – 2011, proprietate de stat şi privată, acoperă o suprafaţă de peste 366.000 de hectare. Mai exact, în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn.
„Asta înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale”, a declarat ministrul Varga.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro