Drujbele câştigă teren în războiul cu pădurea. Cifrele anunţate de Institutul de Statistică arată că în 2012 a fost tăiate cu peste 700 de mii de metri cubi de lemn mai mult decât în 2011. În procente, această cifră înseamnă o creştere de 4,8%.
Potrivit statisticilor INS, în Moldova se taie cei mai mulţi copaci (25,6% din totalul volumului de lemn exploatat), apoi în Centru (20,9%) şi în proporţii mai mici în regiunile: Nord-Vest (13,6%), Vest (11,4%), Sud-Muntenia (10,7%), Sud-Est (9,8%), Sud-Vest Oltenia (7,4%) şi Bucureşti-Ilfov (0,6%). Cel mai mult se taie răşinoase, fag şi stejar.
Potrivit unor rapoarte oficiale, în primele şase luni ale anului, în pădurile din România s-au tăiat 179.950 de metri cubi de lemn. În total, vorbim de un prejudiciu material de aproximativ 8,9 milioane de euro şi o pagubă asupra naturii care poate fi recuperată în zeci, chiar sute de ani.
„Am cerut regiei Romsilva, încă din luna martie, să îşi facă ordine în păduri. Conducerea instituţiei a demarat în toată ţara controale ample la Direcţii şi Ocoale Silvice, rapoartele acestora fiind în curs de finalizare. Eu însămi verific situaţia în teren prin sondaje. Le-am cerut aplicarea drastică a cadrul legal existent, iar pe măsură ce rapoartele vor fi finalizate, le vom face publice. Din nefericie, actualul cadru legal face dificilă sau chiar imposibilă luarea măsurilor necesare ce se impune”, a reacţionat ministrul ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.
Un raport al Curţii de Conturi arată că tăierile ilegale nu sunt infracţiuni izolate, ci au devenit un fenomen la nivel naţional. Reprezentanţii Ministerului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură (MAPP) spun că în multe zone pădurile au fost lăsate la îndemâna hoţilor, iar în acest moment există o stare anormalitate, o situaţie critică care necesită măsuri speciale pentru a salva în ultimul ceas pădurile din România de la procesul de distrugere.
Tot Curtea de Conturi arată că volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier în perioada 1990 – 2011, proprietate de stat şi privată, acoperă o suprafaţă de peste 366.000 de hectare. Mai exact, în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn.
„Asta înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale”, a declarat ministrul Varga.
TITLURILE ZILEI:
• Simona Albu, naşa fostului primar Andrei Volosevici, sefă la DGASPC Prahova • Femeie de 33 de ani a fost înjunghiată mortal de soţ, în Câmpina • Tot ce trebuie să ştii despre rovinietă, taxa obligatorie pentru drumurile din România • Primarul Mihai Politeanu vrea investiţii record şi modernizare accelerată • Simona Albu, naşa fostului primar Andrei Volosevici, sefă la DGASPC Prahova • Femeie de 33 de ani a fost înjunghiată mortal de soţ, în Câmpina • Tot ce trebuie să ştii despre rovinietă, taxa obligatorie pentru drumurile din România • Primarul Mihai Politeanu vrea investiţii record şi modernizare accelerată
Zonele în care se taie cei mai mulţi copaci
27 septembrie 2013
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Tragedie în fotbalul prahovean! Dorinel Beznea, sufletul fotbalului de la Măneciu, a încetat din viaţă! Cu o zi înainte murise si soţia sa!
-
Sifonarea banului public la CSM Ploieşti a ajuns la rang de....sport de perfomanţă! Salariul uriaş al antrenorului sârb, secret de stat! Când vor fi separate bazele de sport?
-
Tudose Maria, notăriţă cunoscută pentru implicarea în dosarul imobiliar White Tower, a încetat din viaţă.
-
Simona Albu, naşa fostului primar Andrei Volosevici, sefă la DGASPC Prahova
-
Decembrie cu miros de cozonac si găluste cu prune la Mănăstirea Jercălăi by Lace Magazine si Loredana Marin
-
Accident mortal la Proviţa de Sus: Pieton lovit de un autoturism
-
Angajat SGU Ploieşti găsit mort
-
Coliziune puternică între două autoturisme la Floreşti
-
Republica lui Moş Crăciun – magia continuă în cartierele ploieştiului
-
Atenţie, şoferi! Ceaţa şi poleiul complică traficul în mai multe judeţe, inclusiv Prahova
Anul - ediţia nr. 3660
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 ianuarie 2025
Autentificare
Autentificare