Vineri, 26 aprilie 2024 - 10:00:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ştii cine a fost Sfântul Valentin?


14 februarie 2012

InimioareTot mai mulţi români sărbătoresc "Ziua Îndrăgostiţilor " pe 14 februarie, dar puţini sunt cei care ştiu care este semnificaţia acestei zile şi mai ales cine a fost Sfântul Valentin.

Valentin a fost un preot care în timpul domniei împăratului Claudiu al II-lea a fost condamnat la moarte. Se pare ca preotul Valentin era singurul care îi ajuta pe tineri să se căsătorească în secret, dupa ce împăratul a interzis căsătoriile sşi logodnele în Roma, considerând ca soldaţii necăsătoriţi se luptau mai bine decât cei căsătoriţi.

Se spune că, în timp ce se afla în închisoare, Valentin s-a îndrăgostit de fiica oarbă a temnicerului său şi i-a redat în mod miraculos vederea. Înainte de execuţia sa, se presupune că i-a trimis iubitei sale un bilet de adio pe care s-a semnat "De la Valentinul tău".

În 496, papa Gelasius a oficializat data de 14 februarie ca ziua Sfântului Valentin. Treptat, 14 februarie a devenit ziua în care se făcea schimb de mesaje de dragoste, iar Valentin a devenit sfântul patron al îndrăgostiţilor. Ziua era sărbătorită prin trimiterea de cadouri cu mesaje de dragoste.

Sfântul Valentin este sărbătorit şi astăzi tot prin cadouri făcute persoanei iubite sau prin alte tradiţii dobândite în timp.

De exemplu în Africa de Sud fetele tinere îşi cos numele iubiţilor pe mâneci, obicei care a fost preluat de la un vechi festival roman.

În Marea Britanie se oferă linguri de lemn sculptate în formă de inimă. De asemenea, sunt dăruite şi inimi sau chei din lemn, acestea din urmă având semnificaţia: "Tu îmi deschizi inima".

În Japonia, Ziua Îndrăgostiţilor este celebrată la două date: 14 februarie şi 14 martie. Prima dată, femeile fac daruri bărbaţilor, iar la a doua, este rândul bărbaţilor. Ciocolata este cel mai popular cadou în Japonia.

În Scoţia, Ziua Sfântului Valentin este celebrată cu un festival. La acesta participă un număr egal de femei şi bărbaţi necăsătoriţi, iar fiecare îşi scrie numele pe un bileţel. Ulterior, câte o femeie extrage un bileţel din pălăria cu numele bărbaţilor şi invers. Astfel, cei prezenţi formează perechi, sunt schimbate cadouri, se dansează, iar la sfârşit unele cupluri chiar se căsătoresc.

În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul romanesc dragoste.

România a început să sărbătorească şi Valentine's day, deşi deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituţii. Organizaţia naţionalisă Noua Dreaptă condamnă sărbătorirea Valentine's day în România ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un kitsch importat din Occident.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro