Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:14:16
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


3 Mai, Ziua mondială a libertăţii presei


3 mai 2013

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare. În acest an se sărbătoresc, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

Conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi si de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.”

În fiecare an, pe data de 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei.
Tema propusă pentru 2013 este “Siguranţa de a vorbi: asigurarea libertăţii de exprimare în toate formele de mass-media.

Cu ocazia acestei zile UNESCO oferă premiul Guillermo Cano unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională apărării şi promovării libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Distincţia a fost acordată pentru prima oară în 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar în faţa clădirii în care lucra, pentru că deranjase cu anchetele sale marii comercianţi de droguri din Columbia.


Reeyot-Alemu-Jurnalista etiopiană Reeyot Alemu, aflată în închisoare în prezent, este câştigătoarea Premiului mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano 2013. Reeyot Alemu a fost recomandată de juriul internaţional independent pentru recunoaşterea “curajului excepţional, rezistenţa şi angajamentul său în libertatea de exprimare”. Reeyot Alemu a scris mai multe articole critice la adresa puterii politice şi a semnalat problemele sociale, concentrându-se asupra cauzelor profunde ale sărăciei, şi egalitatea între sexe.

În 2010 a fondat propria editură şi o revistă lunară numită Schimbare. Ambele au fost ulterior închise. Alemu a fost arestată în iunie 2011, în timp ce lucra ca un cronicar obişnuit pentru Feteh, un ziar săptămânal naţional. Ea ispăşeşte, în prezent, o pedeapsă de cinci ani de închisoare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro