Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare. În acest an se sărbătoresc, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.
Conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi si de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.”
În fiecare an, pe data de 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei.
Tema propusă pentru 2013 este “Siguranţa de a vorbi: asigurarea libertăţii de exprimare în toate formele de mass-media.
Cu ocazia acestei zile UNESCO oferă premiul Guillermo Cano unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională apărării şi promovării libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Distincţia a fost acordată pentru prima oară în 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar în faţa clădirii în care lucra, pentru că deranjase cu anchetele sale marii comercianţi de droguri din Columbia.
Reeyot-Alemu-Jurnalista etiopiană Reeyot Alemu, aflată în închisoare în prezent, este câştigătoarea Premiului mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano 2013. Reeyot Alemu a fost recomandată de juriul internaţional independent pentru recunoaşterea “curajului excepţional, rezistenţa şi angajamentul său în libertatea de exprimare”. Reeyot Alemu a scris mai multe articole critice la adresa puterii politice şi a semnalat problemele sociale, concentrându-se asupra cauzelor profunde ale sărăciei, şi egalitatea între sexe.
În 2010 a fondat propria editură şi o revistă lunară numită Schimbare. Ambele au fost ulterior închise. Alemu a fost arestată în iunie 2011, în timp ce lucra ca un cronicar obişnuit pentru Feteh, un ziar săptămânal naţional. Ea ispăşeşte, în prezent, o pedeapsă de cinci ani de închisoare.
3 Mai, Ziua mondială a libertăţii presei
3 mai 2013

- Tags:
- anchetele,
- angajamentul,
- curajului,
- libertatea,
- massmedia,
- reeyot,
- unesco
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Se mută, iar, directorii din Primărie! Pe cine s-a supărat primarul Volosevici
-
Pregătiri pentru un tun financiar spectaculos! Miza intoarcerii Luminiţei Albu in clubul sportiv
-
Stiri Actuale a avut dreptate! CSM Ploiesti, din nou, fără director!
-
FOTO Continuă scandalul în CSM Ploieşti. Secretara mutată pe un post neconform studiilor sale! Un angajat atrage atenţia asupra hărţuirii permanente
-
VOTEAZĂ Patru asistenţi sociali ai Organizaţiei Umanitare CONCORDIA, nominalizaţi în cadrul Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială
-
FOTO Averi pe spatele refugiaţilor ucrainieni! Lista băieţilor deştepţi din Ploieşti este deschisă de seful Poliţiei Locale, Cătălin Albu!
-
George Botez dă cărţile pe faţă: să fie blat între Prefectura Prahova şi primarul Volosevici?
-
Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu! Luminiţa Albu se întoarce la CSM Ploieşti
-
S-a auzit numele DNA-ului prin CSM Ploiesti! Cea care il invocă- metodista cu practici comuniste!
-
Anca Tănăsică, noul director de la CSM Ploiesti?
Anul - ediţia nr. 3231
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 martie 2023
Autentificare
Autentificare