Luni, 29 aprilie 2024 - 11:39:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comoara istorică din Prahova, vizitată inclusiv de preşedintele american Richard Nixon, în paragină


5 aprilie 2024

Situat la numai 10 kilometri distanţă de Ploieşti, pe Drumul Vinului din comuna Valea Călugărească, Conacul Matac este un simbol al istoriei şi culturii româneşti. Construit între anii 1901-1903 de inginerul de căi ferate Barbu Matac, pe moşia Cantacuzino, acest conac a fost martorul unor întâlniri remarcabile şi a unor evenimente deosebite.

În anul 1969, Conacul Matac a găzduit o întâlnire istorică între lideri ai lumii, preşedintele american Richard Nixon şi liderul cubanez Fidel Castro, la invitaţia lui Nicolae Ceauşescu. Aici, cei doi au participat la o degustare de vinuri, punând în valoare calitatea şi tradiţia viticolă românească.

Mai mult, acest conac a fost locul de desfăşurare a unor evenimente culturale deosebite, inclusiv filmările a două producţii româneşti de succes: "Colierul de turcoaze" şi "Secretul lui Bachus".

 

 

 

Cu toate acestea, în ciuda importanţei sale istorice şi culturale, Conacul Matac se află în paragină. Deşi au existat planuri de reabilitare şi reintegrare a acestuia în circuitul turistic, lucrările au fost sistate. Autorităţile nu văd potenţialul acestui loc şi nu au investit suficiente eforturi pentru salvarea sa.

Astfel, timpul şi uitarea par să preia controlul asupra acestui loc încărcat de istorie şi poveste. Conacul Matac riscă să devină doar o amintire, în loc să fie valorificat ca un loc de întâlnire pentru pasionaţii de vinuri, iubitorii de cultură şi turiştii dornici să descopere frumuseţea şi povestea sa fascinantă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro