Turiştii care intenţionează să urce pe munte sunt atenţionaţi de autorităţi despre riscul iminent de avalanşă! În zonele montane de la altitudini mari, stratul de zăpadă proaspăt căzut este instabil, iar riscul de alunecare a acestuia este extrem de ridicat. La peste 1.800 m, zăpada de 15-20 cm se află într-o stare periculoasă, iar în zonele adăpostite stratul depus atinge 50-60 cm, fiind imposibil de stabilizat din cauza frigului extrem.
Conform avertizărilor ANM, pe crestele montane s-au format plăci de vânt fragile care, sub orice presiune suplimentară, pot duce la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni mari. Chiar şi o încărcare minimă poate provoca fisurarea zăpezii şi alunecarea acestuia pe un strat vechi deja întărit.
Meteorologii prognozează noi ninsori care vor creşte semnificativ riscul de avalanşe în masivele Bucegi, Baiului şi Ciucaş, cu un risc de gradul 4. Salvamontiştii atrag atenţia şi recomandă ferm ca iubitorii de munte să evite traseele montane de altitudine, declarate deja închise în sezonul de iarnă, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.
Este esenţial să vă informaţi corect înainte de orice expediţie montană şi să respectaţi măsurile de siguranţă!