Miercuri, 19 ianuarie 2022 - 2:05:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Noi reguli pentru cei care vor permis de conducere


19 martie 2013

Veşti bune pentru viitorii şoferi! Potrivit unui proiect de lege, aflat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu privire la schimbarea procedurii de examinare a viitorilor conducători auto, promovarea „probei teoretice (calificativul „admis”) permite susţinerea succesivă a probei practice pentru o perioadă de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică“.

Momentan, dacă un candidat ia sala dar pică la traseu este nevoit să repete ambele probe .

O altă modificare propusă îi vizează pe conducătorii de mopede (AM). Astfel, dacă aceştia fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislaţie rutieră specific conducerii mopedelor, se pot prezenta la examen fără să mai facă dovada absolvirii unei şcoli de şoferi.

Reamintim că din 19 ianuarie 2013 Legislaţia Rutieră a fost schimbată, fiind introdus permisul de conducere obligatoriu pentru conducătorii de mopede. Cu toate acestea, autorităţile nu au întocmit nici până acum metodologia de desfăşurare a examenului pentru mopede, iar instructorii şcolilor auto nu ştiu ce anume să îi înveţe.

 

Iată care sunt cele mai importante modificări din proiectul supus momentan dezbaterii publice:

 

• Promovarea probei teoretice(calificativul „admis”) permite susţinerea succesivă a probei practice pentru o perioadă de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică. În cazul nepromovării probei practice (calificativul „respins”), aceasta poate fi reluată fără susţinerea probei teoretice, după cel puţin 15 zile de la data obţinerii calificativului şi prezentarea dovezii efectuării a 6 ore de pregătire practică;

 

• Susţinerea probei practice se realizează astfel: a) numai în poligon, pentru autovehiculele din categoria AM; b) în poligon şi traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 şi A; c) numai în traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv.

• Candidaţii la obţinerea unui permis de conducere din categoria AM, care fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislaţie rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice în cadrul unei unităţi autorizate, se pot prezenta la examen fără să mai facă dovada absolvirii unei şcoli de şoferi.

• La susţinerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 şi A, candidatul va conduce însoţit, pe acelaşi vehicul, de un instructor din cadrul unităţii autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul aparţinând unităţii autorizate şi condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator şi candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicaţii.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(67 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 ianuarie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro