Marţi, 19 martie 2024 - 12:37:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


MAE: Mai sunt doar opt zile în care românii din străinătate se pot înscrie în Registrul electoral


8 septembrie 2016

MAE reaminteşte că au mai rămas doar opt zile până la încheierea perioadei de înscriere în Registrul Electoral a cetăţenilor români din străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Astfel, până în 14 septembrie, ora 24.00 (ora locală a ţării de reşedinţă), cetăţenii români care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot transmite solicitările de înscriere celei mai apropiate ambasade sau consulat al României pentru a putea vota prin corespondenţă sau pentru a solicita deschiderea unei secţii de votare în localitatea de reşedinţă sau în apropierea acesteia.

În acest fel, persoanele interesate vor putea beneficia de aceste noi opţiuni de exprimare a votului prevăzute de legislaţia electorală, putând să voteze în străinătate, în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României, într-o manieră mai simplă, mai rapidă şi mai comodă, evitând aglomeraţia care ar putea să apară la unele secţii de votare din străinătate, aminteşte MAE.

Pentru aceasta, este necesară înscrierea prealabilă în Registrul Electoral, înscriere care se poate realiza astfel: 

-  Se completează formularul de înscriere în Registrul Electoral pentru votul în străinătate cu datele personale şi se bifează una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la secţia înfiinţată la cerere; se semnează şi se datează. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf) şi este disponibil în variantă tipărită la orice ghişeu consular.

-  Se anexează copiile documentelor necesare: pentru cetăţenii care şi-au stabilit domiciliul în străinătate, copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, iar pentru cetăţenii români care continuă să aibă domiciliul în România însă şi-au stabilit reşedinţa în străinătate, copia documentului românesc de identitate (carte de identitate sau paşaport) şi copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate. Pe site-ul MAE este disponibilă lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf).

-  Se trimit prin e-mail, prin poştă sau se depun personal cererea de înscriere în Registrul Electoral şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă. Pentru a veni în sprijinul alegătorilor, începând din 5 septembrie 2016, legislaţia în vigoare (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 47/2016) permite transmiterea cererilor de înscriere (semnate şi scanate) şi prin e-mail. 

În ceea ce priveşte adresele de e-mail puse la dispoziţie de misiunile diplomatice pentru primirea documentelor în vederea înscrierii în Registrul electoral, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de web ale ambasadelor şi consulatelor.

Informaţii utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an în afara ţării sunt disponibile pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii special dedicate, precum şi pe site-urile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 8.364 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro