Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 11:19:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


BMW, amendată cu 130 milioane euro de elveţieni


26 mai 2012

bmwBMW a fost sancţionata de Consiliul Concurenţei din Elveţia cu aproape 130 milioane de euro, cea mai mare amendă acordată unui producător de maşini în această ţară, pentru interzicerea clienţilor elveţieni de a achiziţiona maşini din alte state europene.


Amendă a fost impusă celui mai mare producător de maşini de lux din lume pentru că a împiedicat importurile directe şi paralele", au declarat oficialii Consiliului Concurenţei din Elveţia. BMW intenţionează să facă apel pentru a scăpa de plată amendei, scrie Bloomberg.
Elveţienii au căutat chilipiruri în afara ţării pe măsură ce criza datoriilor suverane a cauzat o apreciere a francului elveţian cu peste 20% faţă de euro în ultimii doi ani. Spre exemplu, modelul BMW 316d costa echivalentul a 36.300 euro în Elveţia, în timp ce în Germania, acelaşi model este cu aproape 6.000 euro mai ieftin (30.600 euro), conform site-ului BMW. În România, acelaşi model costă 31.620 euro.
În 2011, în Elveţia s-au vândut 319.000 maşini, comparativ cu Germania, unde s-au vândut 3,2 milioane de maşini. Trebuie menţionat însă şi că populaţia Elveţiei este de aproximativ 10 ori mai mică decât a Germaniei.

Amendă acordată de elveţieni este cea de-a treia ca mărime. Consiliul Concurenţei a amendat Swisscom în 2007 cu 333 milioane de franci elveţieni (aproximativ 277 milioane euro la cursul actual), dar aceasta a fost anulată în instanţă. BMW spera la aceeaşi soartă.
Angetia antitrust a declarat că BMW şi brandul companiei Mini ar trebuie să schimba contractele de distribuţie pentru a permite dealerilor să exporte maşini în Elveţia.


Oficialii autorităţii susţin că au primit numeroase plângeri de la consumatori care nu au putut să cumpere maşini în a doua jumătate a anului 2010 când aprecierea francului faţă de euro a crescut diferenţa de preţ dintre maşinile din Elveţia şi cele din ţările învecinate.
Oficialii BMW susţin însă că în perioada în care la care se referă agenţia antitrust, mai multe sute de maşini au fost importate direct de Elveţia. Compania a mai declarat că preţurile reflectă diferenţele de configurare, serviciile locale şi costurile.


Acţiunile BMW s-au apreciat cu aproximativ 20 procente de la începutul anului şi până acum, cea mai mare creştere înregistrată de o companie care aparţine indicelui Bloomberg Europe Autos, care s-a apreciat cu 14 procente, ridicând valoarea companiei germane la 39,7 miliarde euro. Acţiunile BMW s-au apreciat cu 77 cenţi, sau 1,3 procente, până la 62,58 euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro