Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 5:30:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Dacia Duster, lider european pe piaţa SUV-urilor


22 aprilie 2012

dacia-dusterO analiză a companiei de studii de piaţă şi consultanţă JATO Dynamics arată că modelul Duster a fost, în 2011, cel mai bine vândut SUV cu dimensiuni reduse de pe piaţa europeană.

Segmentul SUV-urilor compacte şi al crossoverelor se află în acest moment în vârful preferinţelor clienţilor europeni. Conform analiştilor JATO, această clasă de vehicule a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere (+43,3%) prin comparaţie cu celelalte segmente de piaţă. Astfel, în timp ce în 2010 erau comercializate în Europa 160.280 de astfel de maşini, anul trecut numărul acestora a ajuns la 229.726.  Până în 2018, vânzările anuale ale acestui tip de maşini vor ajunge la 500.000 de unităţi.


Dovada că această fostă nişă de piaţă, devenită acum un segment în toată puterea cuvântului, este privită ca interes de marii producători este lansarea a tot mai multe modele. În urmă cu doar câţiva ani, în categoria SUV-urilor compacte puteau intra doar modele ale producătorilor asiatici precum Suzuki Jimny, Daihatsu Terios, Honda HRV sau Mitsubishi Pajero Pinin. Acum, acest segment include mai bine de 20 de modele distincte, multe dintre acestea aparţinând producătorilor europeni care au sesizat noul trend. Iar anul 2012 va mai pune pe listă potenţiale vedete precum Fiat 500X, Opel Mokka sau Peugeot 2008. În viitorul nu foarte îndepărat alţi doi mari producători au în plan intrarea în lupta din acest segment: Ford şi Volkswagen.


Interesant este însă că liderul absolut al segmentului de piaţă cu cea mai mare creştere din Europa este un vehicul românesc. Este vorba, bineînţeles, de Dacia Duster. SUV-ul compact produs la Mioveni a fost vândut anul trecut pe piaţa europeană în nu mai puţin de 141.961 de unităţi, în creştere cu 135% faţă de primul an în care a ajuns pe pieţele de pe bătrânul continent, 2010. Modelul Duster a reuşit chiar să depăşească un vehicul produs de o marcă înrudită specializată în vehicule de teren. Nissan Juke a fost cumpărat anul trecut de 106.461 de europeni. Pe poziţia a treia a clasamentului vânzărilor din segmentul SUV-urilor compacte şi crossoverelor se află, conform JATO Dynamics, un fost lider, Suzuki SX4, cu doar 35.499 unităţi. Locurile următoare sunt ocupate, în ordine, de Fiat Sedici, Suzuki Jimny, Toyota Urban Cruiser, Daihatsu Terios şi Ssangyong Korando.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro