Ministrul Muncii, Amber Rudd, a declart că peste 3,2 milioane de cetăţeni europeni vor avea nevoie de documente speciale pentru a dovedi că pot să locuiască şi să muncească în Marea Britanie, după ieşire Regatului din Uniunea Europeană.
Ministrul Rudd a spus că „problema va fi abordată treptat, iar autorităţile vor utiliza de toate „avantajele tehnologiei pentru a gestiona cât mai corect problema imigraţiei”.
În urmă cu o săptămână, Ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, declara la o reuniune a Guvernului că emigranţii ilegali cu o şedere de zece ani şi care nu au fost depistaţi de autorităţi să primească dreptul de rămâne în Marea Britanie şi după Brexit.
Merkel a spus că UE nu poate separa cele patru libertăţi, respectiv circulaţia bunurilor, capitalului, oamenilor şi serviciilor, pentru a permite Marii Britanii să restricţioneze imigraţia provenită din blocul comunitar dar să păstreze accesul fără tarife la piaţa Uniunii, de aproape 500 de milioane de persoane.
Ea a deschis însă posibilitatea discutării cadrului circulaţiei libere a oamenilor, într-o evoluţie semnificativă pentru Marea Britanie, controlul imigraţiei fiind un subiect major pentru mulţi dintre cei care au susţinut ieşirea din UE la referendumul din iunie.
„Dacă am face o excepţie cu Marea Britanie pentru libera circulaţie a persoanelor, am pune în pericol principiile pieţei unice a Uniunii Europene, întrucât toată lumea ar dori excepţiile respective”, a afirmat Merkel la o reuniune organizată de asociaţia patronală germană BDA.
Premierul britanic, Theresa May, şi-a exprimat, săptămâna trecută, regretul după refuzul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de a deschide negocieri cu privire la situaţia cetăţenilor britanici expatriaţi în Uniunea Europeană după Brexit.
Celor 80 de deputaţi britanici care i-au scris pentru a-i cere ca drepturile britanicilor stabiliţi în UE să fie protejate în ciuda ieşirii Marii Britanii din Uniune, Donald Tusk le-a răspuns marţi că negocierile pe acest subiect vor putea începe numai după ce guvernul de la Londra va declanşa oficial procedura de retragere.
„Am sperat (…) că vom putea aborda această chestiune într-un stadiu incipient al negocierilor”, a reacţionat Theresa May în plenul Camerei Comunelor, subliniind că este „firesc să ofere garanţii” expatriaţilor.
„Cred însă că reacţia la care am asistat arată cât de judicios este pentru noi să nu oferim garanţii în privinţa drepturilor cetăţenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie, pentru că, după cum am văzut, în acest fel i-am abandona subit pe cetăţenii britanici”, a adăugat ea.
Theresa May a refuzat să garanteze drepturile după Brexit celor aproape trei milioane de cetăţeni din UE care locuiesc în Marea Britanie atât timp cât nu există un acord similar pentru cei 1,2 milioane de expatriaţi britanici rezidenţi în UE.