Premierul Marii Britanii, Theresa May, este încrezătoare că decizia judiciară privind necesitatea aprobării de către Parlament a procedurii Brexit va fi anulată de instanţa supremă, transmiţându-le liderilor europeni că va respecta calendarul scoaterii ţării din Blocul comunitar.
Theresa May a discutat vineri cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, transmiţându-le că Guvernul britanic, nu Parlamentul, va decide asupra declanşării procedurii de ieşire din UE.
May este convinsă că decizia luată joi de justiţie va fi anulată de Curtea Supremă britanică.
Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanşa procedura de ieşire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu.
Decizia judiciară riscă să întârzie sau chiar să blocheze intenţia Guvernului Theresa May de a declanşa procedura formală de scoatere a ţării din Uniunea Europeană. Theresa May a semnalat că va declanşa procedura de ieşire din UE prin invocarea Articolului 50 al Tratatului UE până în martie 2017.
Comisia Europeană consideră că decizia justiţiei britanice privind necesitatea votului Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit reprezintă o "problemă internă", refuzând să o comenteze şi precizând că premierul Theresa May a cerut să discute cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. "Decizia justiţiei britanice reprezintă o problemă juridică şi constituţională internă", a transmis joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.