Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 12:09:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Marea Britanie ar putea acorda un venit garantat de 10.000 lire sterline fiecărui cetăţean


9 aprilie 2018

O organizaţie din Marea Britanie susţine că Guvernul ar trebui să acorde câte 10.000 de lire sterline fiecărui cetăţean sub 55 de ani, ceea ce ar oferi un trai mai bun celor care câştigă puţin şi le-ar da posibilitatea să se pregătească profesional pentru slujbe mai bune şi mai bine plătite.

Potrivit BBC, Societatea Regală pentru încurajarea Artelor, Industriei şi Comerţului (RSA) susţine că acest ajutor financiar ar deschide calea către acordarea unui venit garantat de stat.

Propunerea prevede acordarea sumei în două tranşe de 5.000 de lire sterline, pe parcursul a doi ani, iar o serie de prestaţii şi beneficii sociale ar urma să fie eliminate.

Organizaţia susţine că în acest fel lucrătorii vor fi recompensaţi, pe măsură ce piaţa muncii se schimbă. Banii ar putea fi folosiţi pentru reorientarea profesională a cetăţenilor britanici în anii 2020, “în condiţiile automatizării multor joburi şi a schimbărilor climatice, ceea ce face ca mulţi oameni să se confrunte cu şomaj şi asistenţă socială”, explică raportul RSA.

Plăţile ar urma să se facă dintr-un fond suveran, sub forma unor dividende de 5.000 de lire sterline pe an, timp de doi ani, propune organizaţia. Acordarea banilor nu va fi condiţionată, însă solicianţii vor trebui să demonstreze cum vor să folosească banii.

“Multe gospodării sunt vulnerabile la şocuri în deceniul următor, din cauza automatizării locurilor de muncă, a Brexitului şi a îmbătrânirii populaţiei”, a declarat Anthony Painter, directorul Centrului de cercetare al RSA. "Fără o schimbare reală a modului de gândire, pe de o parte pentru creşterea nivelului de bunăstare şi pe de altă parte pentru angajarea celor fără un loc de muncă, oamenii nu vor putea face faţă provocărilor viitoare", a explicat Painter.

"Prioritatea noastră este să avem un sistem de asistenţă socială care să-i sprijine pe cei care muncesc şi să se îngrijească de cei care nu pot munci , dar care să fie, în acelaşi timp, şi corect cu contribuabilul. Acordarea aceluiaşi venit garantat tuturor nu ar permite un sprijin specific, adaptat nevoilor fiecăruia", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

RSA susţine însă că un astfel de venit garantat ar ajuta mulţi oameni. “Un lucrător slab calificat ar putea reduce numărul orelor lucrate pentru a câştiga o pâine şi ar obţine aptitudinile de care are nevoie pentru a avansa în carieră şi pentru a obţine un salariu mai bun”, afirmă raportul citat.

RSA sugerează că banii din fondul suveran ar putea proveni dintr-o taxă pe bogăţie care ar putea fi introdusă, taxe suplimentare pe activele companiilor, precum şi din taxarea giganţilor tehnologici ca Amazon, Facebook sau Apple. Potrivit organizaţiei, aplicarea unei astfel de măsuri ar costa 14,5 mld. lire sterline pe an şi 462 mld. lire în următorii 13 ani, mai mult de jumătate din aceşti bani urmând a fi plătiţi din economiile guvernului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro