Vineri, 26 aprilie 2024 - 12:12:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Zece legi nescrise ale celor ce-şi părăsesc ţara definitiv


23 septembrie 2017

Înainte de a pleca către alte meleaguri, unde îţi doreşti să găseşti un trai mai bun, citeşte aceste 10 „legi nescrise ale celor ce-şi părăsesc ţara definitiv”, s-ar putea să ţi se diminueze avântul de a emigra sau poate că nu…

1. Vei învăţa mereu o limbă nouă. Şi o vei uita pe cea „veche”.


Nu sunt un om de ştiinţă, aşa că nu vă pot spune cum funcţionează creierul uman, dar ştiu foarte bine că atunci când nu mai vorbeşti limba maternă şi eşti mereu impus de împrejurimi să înveţi o altă limbă, cea natală, mai devreme sau mai târziu, se uită. Este adevărat că nu o vei uita de tot, dar deja vei avea lacune în vocabularul vorbit. Pentru început, tot mai des, vei începe a înţelege conversaţiile noilor tăi compatrioţi. Apoi te vei bucura de faptul că în sfârşit înţelegi ce vorbesc ei (compatrioţi tăi) şi vei fi mulţumit de tine că înveţi noua limbă atât de repede. Vor mai trece vreo două luni şi deja vei începe „a gândi” în noua ta limbă. Iată acesta este „punctul de uitare” a limbii materne”!

Întorcându-te în ţara-patrie, vei observa cât de des te vei confrunta cu situaţii jenante de tipul: ”Hmm, oare cum să le spun lor despre pantalonii Nagy? Oare mă vor înţelege corect? Nu se vor supăra?”

Asta e realitatea, s-ar putea să ai şi astfel de „cunoştinţe”, care îţi vor spune: „Mă laşi te rog, ai plecat de vreo doi ani şi deja ai uitat unele cuvinte? Cum e posibil aşa ceva?” – Deja decizi tu cum le explici aceste lapsusuri.

2. Valiza nu va fi doar o geantă încăpătoare pentru lucrurile tale…

Credeam că valizele vor fi de folos doar pentru un timp, credeam că mă voi muta într-o nouă ţară, mă voi stabili binişor şi chiar mă gândeam unde aş putea să le pun pe toate ca să nu-mi ocupe atât de mult loc. Dar m-am înşelat, folosesc valizele foarte des, pentru că după procesul de emigrare, am înţeles că doar călătoriile te pot „forma” pe deplin.

Emigraţia m-a eliberat. Am tot mai multe şi mai multe şanse de a călători şi de a mă distra. Cred că acelora care au îndrăznit să îşi schimbe locul de reşedinţă, li se întâmplă acelaşi lucru: o dată ce a ieşit din cuşcă, îşi doreşti să facă asta iar şi iar.

3. Aceasta nu este o excursie. Aceasta este viaţa ta!

Poţi trăi în străinătate timp de cinci ani, iar la revenirea ta acasă să înţelegi că ai făcut cel mai bun pas din viaţa ta. Te vei întoarce „acasă” ca să-ţi vezi rudele, prietenii şi vei simţi că 5 ani a fost greu, dar acum e mai uşor. S-ar putea să fii întrebat de prietenii tăi: „Cum a fost călătoria ta?” Cred că atunci ar fi timpul să le explici că tu nu călătoreşti, dar locuieşti acolo!”

4. Vei păstra mereu în minte cursul schimbului valutar.

Ai putea trăi în altă ţară şi zece ani, dar tot vei ţine cont de cursul schimbului valutar. Vei merge prin magazine, vei cumpăra tot felul de „chestiuţe”, iar întorcându-te acasă vei calcula diferenţa de bani. De fapt, nu vei scăpa de acest „nărav”, el pur şi simplu va face parte din viaţa ta.

5. Explicaţia cuvintelor „normal” şi „ciudat”,  acum şi pentru totdeauna, vor fi un pic neclare.

În ciuda faptului că mulţi oameni consideră că McDonalds-ul este deja un must-have al secolului, trebuie să ştiţi că nu e chiar aşa. Fiecare popor are cultura sa, chiar şi o ţară vecină cu ţara ta, îşi are propriile tradiţii, care, de obicei, sunt promovate pe scară largă!

Undeva e normal, atunci când tinerii se săruta în stradă, undeva – nu. Undeva fumatul marijuanei este acceptat, undeva – nu.

Acum este foarte important să înţelegi şi să accepţi toate deosebire interculturale, pentru că doar asta te va face o persoană liberă şi tolerantă.

6. Timpul este măsurat în mod diferit în multe ţări.

În America, nu poţi invita pe oricine la o cafea în timpul zilei. Acolo oamenii trăiesc „din calendar”. Şi nu sunt acceptaţi oamenii nepunctuali, dacă ai fost invitat la o cină la ora 18:00, atunci trebuie să-ţi planifici agenda în aşa fel, încât să vii la timp, la ora 18:00.

Mai e ceva: să nu uiţi de fusul orar; nu vei mai putea suna persoanele dragi oricând, vei fi nevoit să calculezi diferenţa de timp, pentru că s-ar putea ca exact atunci când tu te trezeşti, altcineva, din alt colţ al lumii abia să se culce. Deci, fii atent şi la asta.

7. Cuvântul „rutină” va dispărea din vocabularul tău.

Indiferent de circuitul vieţii tale în ţara în care ai emigrat, fii sigur că nu te vei plictisi nicicând. Îţi doreşti tu asta sau nu, dar un „miracol” se va întâmpla în fiecare zi.

Să ştii că în străinătate, lucrurile neaşteptate îşi vor face loc în viaţa ta, mult mai mult decât în ţara-patrie.

8. Poţi pierde totul, dar nici asta nu va conta…

Să ştii că vei avea un argument de bază atunci când vei fi pe cale de a emigra – acolo nu trebuiesc nimănui. S-ar putea să fie aşa. Dar din moment ce vei analiza „problema” din rădăcină, vei înţelege că de fapt, nu există niciun loc pe faţa pământului, în care tu să trebuieşti cuiva. Tu ai nevoie de familia ta şi familia ta are nevoie de tine! Dacă se întâmplă minunea şi te aranjezi binişor, şi mai dă Domnul să-ţi aduci familia lângă tine, atunci cine mai are nevoie de acest argument!?

Privind realitatea în ochi, trebuie să fim conştienţi că nu totul e chiar „zahăr şi miere” pe un fundal roz. Din păcate se mai întâmplă şi eşecuri. S-ar putea să nu-ţi meargă toate ca pe roate şi s-o dai în bară. Dar eşti conştient că ai început-o cândva de la zero şi o poţi face din nou.

Important! Nu dispera niciodată! Dacă ai făcut-o o dată o vei mai putea face din nou!

9. Acum totul va fi „ataşat” unei sintagme: „Totul este posibil!”

Acum ştii sigur că e posibil să mergi oriunde şi oricând! (Mai ales când eşti un visător şi toate îţi merg bine).

Începe viaţa cu o tabula rasa! Această idee nu doar te va inspira, ci şi te va linişti. Ştiu că pot începe din nou. Totul! Oriunde! Oricând!

10. Totul va fi diferit.

La început, te vei simţi de multe ori umilit… vei fi nevoit să apelezi la persoane necunoscute pentru a ieşi din impas. În fiecare zi, totul va părea atât de complicat şi neobişnuit, uneori, chiar înfricoşător. Dar toate acestea nu vor dura decât câteva luni, iar apoi vei sta în faţa unui apus de soare şi vei fi mulţumit de tine, şi de tot ce ai obţinut.

Kimberlynn Boyce este autoarea acestor „idei”. Ea a emigrat împreună cu familia sa din ţara-patrie (SUA, Texas) în Sudul Asiei.  Kimberlynn şi astăzi îşi mulţumeşte că a avut curajul să meargă înainte pentru că este mulţumită de toate experienţele sale de până acum.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro