Uniunea Europeană vrea să dicteze condiţiile de negociere a Brexitului, într-o primă punere la punct, înainte ca discuţiile să fi început cu adevărat, care ilustrează cât de complexă va fi această despărţire fără precedent din istoria blocului, după mai bine de 40 de ani ai unei relaţii agitate, scrie AFP.
Iar ea va avea repercusiuni în cascadă, aşa cum arată cererea primită vineri de premierul britanic Theresa May de la omologul său scoţian Nicola Sturgeon, care i-a solicitat în mod oficial ”puterea de a orgniza un al doilea referendum pe tema independenţei”.
UE şi-a precizat, la rândul ei, exigenţele.
Uniunea şi-a stabilit vineri condiţiile în vederea spinoasei negocieri a Brexitului, respingând cererea Londrei de a purta încă de la început negocieri paralele asupra acordului în vederea divorţului şi asupra ”relaţiei viitoare”, în special a celei comerciale.
Cu siguranţă, discuţii despre ”relaţia viitoare” cu Londra vor putea să înceapă înainte de retragerea efectivă a Regatului Unit, potrivit proiectului cu ”orientări de negociere” prezentat vineri, la Valletta, de către preşedintele Consiliului European Donald Tusk.
Însă va trebui ca mai întâi să aibă loc ”progrese suficiente” asupra acordului care reglementează retragerea britanică şi va fi vorba doar despre ”discuţii pregătitoare”, se precizează în acest text, pe care liderii Celor 27 de state fidele Uniunii urmează să-l adopte într-un summit pe 29 aprilie.
”FĂRĂ TÂRGUIALĂ”
Odată ce acordul cu privire la divorţ se va afla pe drumul cel bun, Cei 27 sunt dispuşi să pregătească ”dispoziţii tranzitorii” care să acopere vidul dintre momentul Brexitului şi încheierea unui acord asupra relaţiei viitoare, indiferent că este vorba despre comerţ sau alte domenii precum secruritatea.
Însă nici nu încape vorbă de o ”începere a unor discuţii paralele despre toate subiectele în acelaşi timp, aşa cum sugerează unii în Regatul Unit”, a subliniat Tusk, preconizând negocieri ”dificile, complexe şi uneori chiar conflictuale”.
Cei 27 vor, astfel, să-şi impună ritmul unui Guvern britanic care doreşte să poată să negocieze în paralel şi încă de la început atât acordul care va regla modalităţile ieşirii din UE, cât şi pe cel care va defini relaţiile viitoare dintre cele două părţi.
Încă din primele ore de după notificarea oficială a Brexitului, miercuri, alt măr al discordiei a apărut. El vizează viitoarea cooperare a Londrei în domeniul securităţii cu UE, pe care Theresa May a părut să o pună în balanţă cu obţinerea unor condiţii de plecare avantajoase.
”Trebuie să fie o neînţelegere”, a vrut să creadă vineri Tusk, declarându-se convins că britanicii sunt ”parteneri înţelepţi şi decenţi”.
”regatul Unit are un angajament faţă de securitatea şi apărarea Europei”, a dat asigurări vineri şeful diplomaţiei britanice boris Johnson, la Bruxelles, la o reuniune NATO. ”Acesta este necondiţionat şi nu face obiectul vreunei târguieli”, a insistat el.
”Orientările” Celor 27, publicate vineri, au amintit de altfel marile priorităţi ale UE în vederea încheierii unui acord cu privire la divorţ.
Ea vrea să clarifice soarta celor peste trei milioane de cetăţeni europeni din Regatul Unit şi a celor peste un milion de britanici care locuiesc în alte state membre.
”Ne vom asigura că cetăţenii nu sunt folosiţi ca obiecte ale unui târg de vreo parte, oricare ar fi ea”, a avertizat vineri premierul maltez Jospeh Muscat.
STARTUL PE 22 MAI
UE va vrea, de asemenea, să înlăture incertitudinile cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord - provincia britanică - şi va cere ca Londra să-şi ”onoreze toate angajamentele” financiare.
Comisia Europeană (CE) a evaluat factura între 55 şi 60 de miliarde de euro, potrivit unui oficial european de rang înalt.
Însă Londra ”nu recunoaşte sumele uneori foarte importante care au circulat la Bruxelles”, a avertizat joi ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond, preconizând negocieri deosebit de dificile asupra acestui punct.
După summitul european al Celor 27 de la 29 aprilie, la Bruxelles, va fi necesar ca statele membre să se reunească în mai, la nivel de miniştri, pentru a adopta ”directive” de negociere mai detaliate.
Francezul Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, urmează ca tot atunci să primească mandatul în vederea începerii negocierilor cu Londra, la aproape un an de la referendumul prin care britanicii au ales să părăsească UE.
Potrivit unui oficial european, unda verde în vederea începerii concrete a negocierilor ar urma să fie dată pe 22 mai de către UE.
UE vrea să dicteze condiţiile negocierilor Brexitului
1 aprilie 2017
- Tags:
- discutiile,
- brexitului,
- blocului,
- ilustreaza,
- punere,
- europeana,
- agitate,
- adevarat,
- relatii
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Dănuţ Burghelea, nota 2,5 la examenul pentru postul de director al CSM Ploieşti! Primarul Poliţeanu îşi impune omul?
-
Crângaşu nu a reuşit să aducă PSD-ul în fruntea AJF Prahova!
-
Alegeri interimare la AJF Prahova! Dan Ghioca, fiul lui Răduţă Ghioca, favorit la postul de vicepreşedinte!
-
A murit Alain Delon!
-
Ultimul weekend al verii, prilej de shopping de calitate la Happy Market
-
Cel mai tare eveniment de shopping- Happy Market, din nou la Sinaia în acest weekend! Produse de calitate pentru toate gusturile!
-
Echipa ACS Ambiţia Mădălin obţine locuri de frunte la Campionatul Naţional de Oină pe Plajă
-
Ploiesti: Au mai rămas doar câteva zile de înscriere pentru Festivalul şi concursul de film GOAT
-
Noi locuri disponibile pentru examenul auto practic în Prahova
-
Tragedie în Vâlcăneşti. O tânără de 18 ani s-a sinucis
Anul - ediţia nr. 3562
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 7 septembrie 2024
Autentificare
Autentificare