Vineri, 11 octombrie 2024 - 5:11:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Magda Matache, o romă la Harvard: „Societatea românească este profund rasistă"


28 ianuarie 2018

Magda (Margareta) Matache este directoarea programului de studii rome şi instructor la departamentul pentru drepturile omului în cadrul Universităţii Harvard din SUA. A plecat din România în urmă cu 5 ani, după ce a dus o luptă continuă împotriva rasismului la adresa romilor - şi implicit ale efectelor sale discriminatorii - atât în spaţiul administrativ şi academic, cât şi în comunităţile de romi.

Magda spune că este o luptătoare îndârjită împotriva rasismului pentru că a crescut într-o societate „profund rasistă“, de la mai marii intelectuali şi până la oamenii obişnuiţi, referindu-se la cea românească.

A suferit multe dezamăgiri pe plan personal din cauză că e de etnie romă. Dar şi profesional, atunci când a încercat să facă politici publice şi alte proiecte pentru integrarea romilor sau când a văzut cât de rasist se scrie despre romi în literatura din mediul academic, totul fiind impregnat de prejudecăţi.

Magda explică că dacă unii dintre romi sunt săraci sau nu au mers la şcoală, nu are legătură cu tradiţiile şi cultura etniei sale, ci cu faptul că romii au fost victimele unei exploatări îndelungate.

Romii au fost sclavi timp de sute de ani, ori consecinţele acestui fenomen se văd şi astăzi în disparităţile socio-economice dintre romi şi neromi, afirmă iniţiatoarea primului program de studii rome de la Universitatea Harvard. De altfel, acesta este şi motivul pentru care a hotărât să plece din România. A obosit să lupte aici, unde simţea că munca ei nu este apreciată şi valorificată.

"Am venit la Harvard în urmă cu cinci ani, cu o bursă post-doctorală. Iniţial, am gândit deplasarea în SUA mai mult ca pe un an sabatic. Munca din România mă extenuase. Simţeam că nu contribui la nicio schimbare semnificativă pentru romi, dincolo de nişte cazuri concrete în justiţie sau câteva texte în legi sau politici publice. Proiectele structurale au contribuit mult la acel sentiment de neputinţă pentru că ne menţineau şi ne blocau într-un mecanism fals, ineficient şi birocratic, în timp ce activităţile în şcoli, comunităţi nu erau de interes pentru finanţatori. Mai mult, după admiterea României în UE a devenit foarte greu să dialogăm cu reprezentanţii instituţiilor publice. Atunci, în miezul problemelor, luam acţiunile şi atitudinile lor rasiste, violente, paternaliste ca pe nişte realităţi date, normale, imposibil de schimbat. Acum, uitându-mă înapoi, realizez cât de mult avem de lucru pentru a moderniza societatea şi instituţiile româneşti în spiritul respectului şi drepturilor tuturor oamenilor.", a spus Magda Matache pentru Adevarul

Mai multe despre Magda Matache cititi AICI

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 10 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro