Vineri, 19 aprilie 2024 - 8:34:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pentru prima dată în istorie, s-au născut mai mulţi români în diaspora decât în ţară


3 mai 2017

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că pentru prima dată s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România.

Ministrul crede că situaţia ”ridică extrem de multe semne de întrebare”. Sunt peste 4,4 milioane de cetăţeni români în afara graniţelor.

”Anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, citată de News.ro.

Foarte mulţi dintre copiii români născuţi în alte state din Uniunea Europeană nu mai învaţă limba română. Andreea Păstîrnac a precizat că vrea să încheie unele acorduri bilaterale cu aceste state membre pentru a remedia această problemă.

”Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a completat Păstîrnac.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, 2016 a fost anul cu cele mai puţine naşteri din 1990 până în prezent, în România.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro