Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:57:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tot ce trebuie să ştii despre Brexit


30 martie 2017

29 martie va intra în istorie ca momentul în care Marea Britanie a început oficial procesul de despărţire de Uniunea Europeană.

16:20.
 „Deja ne este dor de voi!”. Aşa şi-a încheiat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, discursul în care a anunţat că a primit oficial scrisoarea premierului britanic prin care se declanşa oficial Brexitul.

„Marea Britanie ar fi trebuit să rămână în Uniunea Europeană. Nu există niciun motiv pentru a ne preface că aceasta este o zi fericită, nici la Bruxelles, nici la Londra. În definitiv, aproape toţi europenii, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii britanici, şi-ar dori să rămânem împreună, nu să ne îndepărtăm”, a spus liderul UE

Tusk a afirmat, însă, că Brexit are şi un aspect pozitiv: faptul că a unificat comunitatea celor 27 de state care rămân în blocul comunitar.

„Am încredere completă în acest lucru, mai ales după Declaraţia de la Roma, şi pot spune că vom rămâne hotărâţi şi uniţi şi în viitor”, a adăugat Donald Tusk.

14:51. Donald Tusk a postat pe Twitter o imagine cu momentul în care primeşte documentul prin care Marea Britanie cere, în mod oficial, ieşirea din Uniunea Europeană.

14:50. Premierul Theresa May se adresează Camerei Comunelor, după anunţul oficial de ieşire din Uniunea Europeană. „În acord cu dorinţa poporului, Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană. Este un moment istoric şi nu mai putem da înapoi. Vreau să reconstruim relaţii cu vechi prieteni.

Lumea are nevoie de valorile democratice ale Europei, valori pe care le împărtăşeşte şi Marea Britanie. Noi ne vom juca rolul în această transmitere a valorilor europene. Vom lucra în mod constructiv în spiritul unei cooperări sincere. Vom face totul pentru ca sectorul financiar să nu sufere”, a declarat Theresa May în Camera Comunelor.

„Desigur că vor exista şi consecinţe în ceea ce priveşte părăsirea UE. Ştim că vom pierde influenţa pe care o avem acum. Ştim că vom trebui să respectăm anumite reguli europene, deşi nu facem parte din UE.

Trebuie să ne folosim de acest proces pentru a restabili situaţia din ţară. Este în interesul britanicilor şi al UE ca UE să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze valorile”, a declarat Theresa May.

14:25. Ministrul britanic al Finanţelor, Philip Hammond, a declarat că „Marea Britanie acceptă că nu poate să aibă prăjitură şi să rămână cu ea în timpul negocierilor cu UE”. „Acceptarea faptului că Regatul Unit va părăsi piaţa unică şi uniunea vamală a trimis un semnal clar că noi înţelegem că nu putem fi pretenţioşi”, a mai adăugat Hammond.

14:24. Premierul Theresa May răspunde la întrebări în Camera Comunelor.Premierul Marii Britanii, Theresa May, a semnat scrisoarea prin care invocă articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care un stat poate ieşi din UE. Preşedintele Tusk are la dispoziţie 48 de ore să ofere un răspuns scrisorii trimise de premierul May.

Scrisoarea a fost înmânată  preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Apoi, la scurt timp, premierul britanic a avut o declaraţie în Camera Comună din Parlament.

Negocierile vor începe din luna mai sau iunie şi vor dura cel puţin doi ani. De exemplu, timp de 18 luni se va negocia între UE şi Marea Britanie pentru a se stabili exact termenii Brexitului şi apoi se va defini relaţia dintre cele două părţi.

Potrivit unor reprezentanţi ai Uniunii Europene, Londra ar trebui să achite aproximativ 60 de miliarde de euro pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Cele mai importante negocieri vor fi legate de accesul la piaţa unică şi menţinerea liberei circulaţii. De asemenea, se aşteaptă ca ţări precum Polonia sau România să aibă un cuvânt foarte important de spus, în condiţiile în care sunt foarte mulţi polonezi şi români care lucrează în Regat.

Nu toate statele din Regatul Unit sunt de acord cu Brexitul. Ieri, parlamentul Scoţiei a votat pentru organizarea unui al doilea referendum de independenţă.

Acesta ar putea avea loc între toamna anului viitor şi primăvara lui 2019. Consultarea populară a fost cerută de premierul Nicola Sturgeon şi a trecut fără probleme de legislativul scoţian, care este dominat de partidul pro-independenţă, aflat la putere.

De asemenea, liderii naţionalişti din Irlanda de Nord au vehiculat ideea că s-ar putea organiza şi în ţara lor un referendum pentru alipirea la Irlanda. Mai mult, inclusiv politicieni din Ţara Galilor vorbesc despre faptul că ar trebui să-şi „reanalizeze viitorul”, după decizia luată de Londra de părăsire a Uniunii Europene.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro