Închideți
Sedinta FOTO GRATUITA pentru copilul tau
Duminică, 27 mai 2018 - 3:04:37
EUR
EURO = 4.6292 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9502 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Tradiţie şi continuitate la Vălenii de Munte


15 august 2017

Cea de-a 64-a ediţie a Cursurilor Universităţii de Vară „Nicolae Iorga“, desfăşurată  în perioada 13-18 august a.c.,  la Centrul Cultural din Vălenii de Munte, se bucură, parcă mai mult ca oricând, de un mare succes, mai ales în rândul celor peste 150 de invitaţi – oaspeţi dragi din Basarabia şi Serbia. Un success care îmbracă haina speranţei pentru anul Centenar 2018, când toată suflarea românească de pe ambele maluri ale Prutului speră în mult-dorita ReUnire, fapt reflectat chiar de la început prin dezbaterea inclusă în program, intitulată Proiectul de Ţară al României.

Evenimentul de la Vălenii de Munte este onorat de prezenţa unor numeroase personalităţi din Ţară şi străinătate, alături de cursanţi pasionaţi de istorie – mai ales din Republica Moldova -  remarcaţi la festivitatea de deschidere a Cursurilor, precum ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, academicienii Răzvan Theodorescu şi Ioan Aurel Pop, profesorul Adrian Năstase, fost prim ministru al României, Virgil Niţulescu, reprezentant al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, având funcţia de consilier, subprefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, fostul şef al administraţiei prahovene, Mircea Cosma, primarul oraşului Vălenii de Munte, Florin Constantin, senatori, deputaţi, directori ai unor instituţii de cultură, artişti, profesori, istorici…Oficialităţile au ţinut să aducă un omagiu savantului Nicolae Iorga, în cadrul ceremoniei de depunere de flori la monumentul acestuia de lângă sediul Centrului Cultural din Vălenii de Munte.

În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, cât şi pe tot parcursul Cursurilor, oaspeţii, cât şi reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, au reamintit faptul că anul acesta se împlinesc 109 ani de la prima ediţie a cursurilor iniţiate de Nicolae Iorga, Şcoala de Vară de la Vălenii de Munte fiind una dintre cele mai longevive manifestări cultural-istorice din România, ocazie care oferă  iubitorilor de istorie din Ţară şi din Republica Moldova să cunoască mai bine opera marelui savant, istoria românilor şi contribuţia sa la păstrarea identităţii naţionale. Acest aspect a fost remarcat în toate alocaţiunile rostite de oficialităţile prezente la eveniment.

Acad. Răzvan Theodorescu a menţionat că, la această manifestare, „Academia Română aduce prinosul său de recunoştinţă celui mai ilustru, celui mai important, celui mai strălucit membru al Academiei Române, geniu şi martir naţional – Nicolae Iorga”. De asemenea, Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a precizat, că: „Şcoala de Vară „Nicolae Iorga“ este un exemplu că, timp de peste 100 de ani, s-a putut păstra o instituţie care şi-a desfăşurat activitatea în condiţii mai grele sau mai uşoare. Această instituţie este importantă deoarece – în lumea în care trăim astăzi, o lume globalizată – suntem o ţară membră a Uniunii Europene, ne armonizăm legislaţia internă cu cea a UE, răspundem multor considerente care sunt la ordinea zilei, din punct de vedere economic, social şi al securităţii la nivel european – singurul lucru care stă în calea unei uniformizări este bătălia noastră pentru a ne păstra ceea ce ţine de fibra poporului român. Adică tot ceea ce înseamnă istorie, cultură, religie sunt adevărate elemente care ne vor contura identitatea noastră într-o Europă uniformizată. Vreau să vă asigur că, din punct de vedere al Guvernului, una dintre priorităţi este tocmai păstrarea acestei identităţi naţionale”.La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, a amintit că savantul Nicolae Iorga a manifestat un interes deosebit pentru Basarabia , remarcând faptul că autorităţile prahovene acordă o atenţie deosebită Republicii Moldova, aici existând chiar şi un festival numit „Prahova iubeşte Basarabia“, iniţiat de Consiliul judeţean Prahova, prin inimoasa vicepreşedinte Ludmila  Sfîrloagă.

Prezent la deschiderea festivă a evenimentului, Virgil Niţulescu, consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis asistenţei, salutul ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu,  anunţând  faptul  că, în următoarele două săptămâni, acest minister va prelua sarcina de a coordona la nivel interministerial activităţile privind celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, sărbătoare ce va fi marcată de românii de pretutindeni.De asemenea, Adrian Năstase a vorbit, la Vălenii de Munte, despre vasta operă a lui Nicolae Iorga şi a lansat volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae”, coordonat de fostul premier, împreună cu ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea.

Din impresionatul program al Cursurilor am remarcat, pentru început,  conferinţa susţinută de prof. univ. dr. Ioan Scurtu,  masa rotundă cu tema „Europa 2017“, „Proiectul de ţară al României“ şi masa rotundă cu tema „Portret de român – Ion Ghica“,  întâlnirea de suflet cu locuitorii comunei Drajna – deja devenită tradiţională (cu participarea artistilor basarabeni Nicolae Jelescu şi Viorel Burlacu) -, vizitarea Mănăstirii Crasna şi a Castrului Roman de la Drajna.Acad.Răzvan Theodorescu, acad.Ioan Aurel Pop, prof.univ. Iulian Chifu, Dan Dungaciu  şi Anatol Şalaru  au fost principalii participanţi la dezbaterea Proiectului de Ţară, proiect care trebuie să fie - pe lângă dezvoltarea, modernizarea şi recuperarea decalajului dintre România şi UE – ReUnirea  Basarabiei cu Ţara. Un act istoric care nu este doar o decizie, ci un proces asumaţ de România. Cu cât mai repede şi oficial, acest rol de vector modernizator al  încă Republicii Moldova, cu atât drama Basarabiei înstrăinate va fi mai scurtă.

Despre celelalte manifestari incluse in program, voi reveni cu amanunte intr-o viitoare relatare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(643 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookScoala de Arte Frumoase Ploiesti

Siteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Cristi Cimpeanu foto

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Este momentul sa va concentrati asupra treburilor casnice, chiar daca ati prefera o iesire cu prietenii. Intuitia va ajuta sa rezolvati probleme dificile, dar va sfatuim sa tineti cont si de sfaturile partenerului de viata. In a doua parte a zilei un prieten v-ar putea cere ajutorul intr-o problema de sanatate. taur In contextul astral al zilei de azi, este de asteptat sa fiti intr-o forma intelectuala excelenta. Relatiile cu cei din jur ar trebui sa decurga fara dificultati. Sunteti dispus sa le ascultati problemele si sa le oferiti sfaturi. Eastrolog.ro va recomanda sa nu faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le puteti respecta. Dupa-amiaza s-ar putea sa fiti invitat la o intrunire cu persoane apropiate.
GEMENI RAC
gemeni Puteti sa incepeti o afacere sau sa faceti planuri cu privire la o investitie pe termen lung. Prietenii si partenerul de viata va sustin. Este o zi favorabila in plan profesional, dar este recomandabil sa evitati speculatiile. Aveti rabdare! Satisfactiile vor aparea curand. rac In prima parte a zilei, partenerul de viata va apreciaza ideile originale. Este de asteptat sa aveti un randament foarte bun in plan profesional sau in afaceri si aveti sanse sa terminati tot ce ati inceput. S-ar putea sa intampinati mici dificultati financiare. Nu este cazul sa va ingrijorati, puteti conta pe ajutorul unei persoane mai in varsta.
LEU FECIOARĂ
leu Este o zi buna pentru a incepe activitati noi, mai ales in casa, dar eastrolog.ro va recomanda sa teminati mai intai activitatile deja incepute. Capacitatea de comunicare este excelenta si va ajuta sa legati cu usurinta noi relatii de prietenie. Va sfatuim sa nu luati decizii importante de unul singur. fecioara S-ar putea ca anumite dificultati din relatiile parteneriale sa va afecteze randamentul intelectual. Daca reusiti sa va concentrati, aveti posibilitatea sa obtineti mici castiguri financiare. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent si sa ascultati sfaturile celor din jur.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este o zi buna pentru a face schimbari importante in plan profesional sau in afaceri, pe care le pregatiti de ceva timp. Aveti sanse sa va afirmati pe plan social. De asemenea, sunt favorizate studiile si calatoriile. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati clar fata de partenerul de viata, ca sa nu fiti inteles gresit. scorpion Astazi aveti un simt practic deosebit si puteti sa demarati o afacere profitabila. S-ar putea ca un prieten sa va propuna o colaborare pe termen lung. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va ganditi serios si sa nu va grabiti sa acceptati, chiar daca propunerea este foarte tentanta. Este recomandabil sa nu luati hotarari sub impulsul momentului, pentru ca s-ar putea sa regretati.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Este o zi favorabila realizarilor deosebite pe plan social si in ceea ce priveste castigurile materiale. Profitati de acest context favorabil! S-ar putea ivi ocazia sa plecati intr-o calatorie. Va sfatuim sa nu refuzati, pentru ca v-ar putea prilejui o realizare frumoasa in plan profesional sau in afaceri. capricorn Parcurgeti o perioada favorabila din toate punctele de vedere si va simtiti in forma. Aveti ocazia sa obtineti castiguri financiare nesperate si sa va afirmati in societate. Relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa fie armonioase, ceea ce va asigura confortul psihic. Va sfatuim sa fiti cumpatat si sa nu va asumati riscuri.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Sunteti in forma si va adaptati cu usurinta la situatii noi. Aveti ocazia sa rezolvati diverse probleme personale sau ale familiei. Mai mult, aveti sanse sa ii ajutati si pe cei din jur. Este o zi buna pentru comunicarea cu prietenii si familia. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija sa nu transformati dialogul in monolog. pesti In prima parte a zilei puteti rezolva anumite probleme financiare de care nu v-ati putut ocupa in ultima perioada. Dupa-amiaza s-ar putea sa vi se propuna colaborarea intr-o afacere profitabila. Va recomandam sa o analizati cu atentie, pentru ca sunt sanse sa va aduca beneficii importante, care sa va redreseze bugetul.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 27 mai 2018
Autentificare
stiriactuale.ro