Joi, 18 aprilie 2024 - 7:27:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Marea Britanie ar putea avea parte de o procedură de aderare accelerată dacă decide să revină în UE


28 ianuarie 2017

Marea Britanie ar putea avea parte de o procedură accelerată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în cazul în care va decide, după Brexit, că vrea să se alăture din nou blocului comunitar, a spus negociatorul-şef pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, într-un interviu pentru emisiunea UpFront a postului Al Jazeera.

Liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE) a declarat că, dacă vreunul dintre viitoarele guverne britanice va manifesta această intenţie, scenariul este posibil.

"Opţiunea este deschisă. Britanicii pot reintroduce oricând solicitarea de a deveni stat membru al Uniunii. În mod clar avem suficientă experienţă pentru ca procesul să fie ceva mai rapid decât este în mod normal", a spus Guy Verhofstadt.

În schimb, fostul premier belgian a exclus posibilitatea ca guvernul britanic să negocieze până în 2019 atât Brexit-ul, cât şi un nou acord de schimb cu UE. "Din punct de vedere tehnic, aşa ceva e imposibil", a spus Verhofstadt.

Oficialul a precizat că Parlamentul European nu urmăreşte să pedepsească Marea Britanie, dar va dori o înţelegere corectă. "Dacă nu eşti în UE, nu ai cum să obţii un statut mai bun decât cel pe care l-ai avea ca membru al UE", a detaliat belgianul.

Europarlamentarul belgian a afirmat că, din punctul său de vedere, problemele legate de migraţie au reprezentat principalul motiv pentru care 52% dintre britanici au optat pentru ieşirea din UE a Regatului Unit la referendumul din iunie 2016. Întrebat dacă şi xenofobia şi naţionalismul ar fi jucat un rol, Verhofstadt a răspuns: "Cred că poate fi o explicaţie bună".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro