Marţi, 16 aprilie 2024 - 9:19:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Numeroase spitale din Marea Britanie, dar şi companii importante din Spania, blocate de atacuri informatice de proporţii


13 mai 2017

Spitale de pe tot teritoriul Angliei au fost afectate de un atac informatic de proporţii, astfel că angajaţii nu au mai avut acces la date şi au fost nevoiţi să ceară transferul pacienţilor, unii în stare gravă, la alte centre medicale din Marea Britanie, relatează The Guardian. În paralel, o serie de companii spaniole, inclusiv Telefonica, s-au confruntat cu o problemă similară cu puţin timp înainte, anunţă Reuters.

Sistemele IT ale NHS (National Health System, sistemul naţional de asistenţă medicală din Marea Britanie) din întreaga ţară par să fi fost atacate simultan. Computerele infectate au afişat mesaje prin care se cereau bani în schimbul accesului la date (atac de tip ransomware).

NHS Anglia a dat asigurări că este la curent cu problema şi că experţii săi se ocupă de rezolvarea acesteia.

Potrivit presei, au fost afectate, printre altele, spitale din Londra, Essex sau Hertfordshire.

"În jurul orei 12.30 pm (14.30 ora României), ne-am confruntat cu o problemă cu serverele noastre de e-mail, care au căzut. După aceea, o mare parte dintre sistemele noastre critice şi sistemele noastre pentru pacienţi au căzut”, a povestiti un angajat din departamentul IT al NHS.

După aceea, pe ecranele calculatoarelor au apărut mesaje prin care utilizatorilor li se cereau 300 de dolari pentru a putea să folosească din nou sistemele.

“Este cea mai mare problemă de această natură pe care o vad de şase ani, de când lucrez la NHS”, a spus angajatul.

Şi în Spania s-a înregistrat vineri un atac similar, care a vizat companii importante.

"A existat o alertă legată de un atac de tip ransomware de proporţii vizând diferite organizaţii, care le afectează sistemele de operare Windows”, a anunţat Centrul Naţional spaniol pentru Criptologie.

Un purtător de cuvânt al gigantului de telecomunicaţii spaniol Telefonica a explicat că este o problemă cu sistemele IT ale companiei, însă a dat asigurări că acestea afectează numai reţeaua internă şi nu au de suferit clienţii grupului.

"Informaţiile (despre acest atac – n.r.) au fost exagerate, iar colegii noştri se ocupă de acest lucru în prezent”, a spus şeful departamentului IT al Telefonica, Chema Alonso, un expert în probleme de securitate informatică.

Vodafone Spania, gigantul energetic Iberdrola şi compania de utilităţi Gas Natural le-au recomandat angajaţilor să îşi închidă computerele, ca măsură preventive.

“Deocamdată nu am fost afectaţi, dar luăm măsuri de precauţie, precum suspendarea accesului la internet pentru angajaţi”, a declarat un purtător de cuvânt al Vodafone.

Nu este clar câte organizaţii spaniole au fost afectate de atac, dacă au fost întrerupre servicii critice sau dacă victimele au plătit răscumpărarea cerută pentru deblocarea reţelelor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro