Marţi, 10 septembrie 2024 - 4:28:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Brexitul ar putea schimba harta Europei. La Dublin se vorbeşte despre unificarea Republicii Irlanda cu Irlanda de Nord


4 august 2017

O comisie parlamentară de la Dublin, care verifică impactul pe care îl va avea Brexitul asupra Republicii Irlanda, a venit cu propunerea de unificare amiabilă cu Irlanda de Nord, informeazaă BBC News.

Comisia a publicat un raport cu 17 recomandări, pe care Rep. Irlanda ar trebui să le urmeze, în urma negocierilor dintre UE şi Regatul Unit în vederea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Senatorul Mark Daly, din partea partidului Fianna Fáil, care a redactat raportul, spune că unificarea, dacă va avea loc, se va face doar dacă va exita un consens total din partea celor două ţări.

Acesta este primul raport al Parlamentului despre cum s-ar putea face o unificare paşnică a Irlandei. Anul trecut, fostul premier Enda Kenny spunea că UE trebuie să se pregătească pentru o Irlandă unită. Şi este clar din cele 17 recomandări ale comisiei că este mult de muncă înaintea organizării unui referendum”, a spus Mark Daly.

El a adăugat că din discuţiile pe care le-a avut cu oameni din ambele comunităţi, în Irlanda de Nord multă lume crede că la un moment dat se va organiza un referendum pentru unificare.

Cu toate acestea, un sondaj realizat in septembrie 2016 de BBC Northern Ireland despre viitorul ţării după Brexit, arată că 63% dintre respondenţi au declarat că Irlanda de Nord ar trebui să rămână parte a Regatului Unit şi doar 22% au susţinut unirea cu Republica Irlanda.

Dar trebuie să învăţăm din lecţia Brexitului, care ne arată că nu poţi să faci un referendum fără să le explici oamenilor în detaliu cum va arăta viitorul lor şi fără să discuţi subiecte de mare interes pentru comunitate”, a mai spus senatorul irlandez.

Raportul, intitulat “Brexitul şi viitorul Irlandei: o Irlandă unită în pace şi prosperitate”, a fost ratificat de toate partidele pe 13 iulie. Documentul subliniază în detaliu opţiunile pe care le are Irlanda în urma ieşirii Regatului Unit din UE.

Între recomandări se regăseşte şi aceea a necesităţii instituirii unui statut special pentru Irlanda de Nord, nevoia de a păstra fondurile structurale, precum şi eliminarea posibilităţii introducerii controalelor la graniţă şi a paşapoartelor.

În 1921, Irlanda a fost împărţită în Republica Irlanda şi Irlanda de Nord printr-un act al Parlamentului britanic, cea de-a doua fiind alipită Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. De-a lungul anilor, în provincie au avut loc lupte sângeroase între romano-catolici şi protestanţi, care s-au soldat cu mii de victime (după unele estimari în jur de 50.000 de oameni şi-au pierdut viaţa până în 1998, când a fost încheiat Acordul din Vinerea Mare de încetare a conflictului).

Graniţa dintre cele două Irlande, piatra de încercare în negocierile pentru Brexit

Unul dintre cele mai spinoase subiecte de negociat între Marea Britanie şi UE în cadrul discuţiilor privind Brexitul îl reprezintă, pe lângă drepturile cetăţenilor europeni în Regat, graniţa dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord şi statutul celei de-a două în blocul comunitar, scrie Bloomberg.

Surse europene, citate de The Telegraph, declarau, înaintea începerii negocierilor pentru Brexit, că liderii UE ar putea permite Irlandei de Nord să se alăture din nou Uniunii Europene după Brexit, dacă cetăţenii săi vor vota pentru ieşirea din Regatul Unit şi reunificarea cu Republica Irlanda.

Tratatul pentru ieşirea Marii Britanii din UE ar putea să conţină o clauză care ar permite Irlandei de Nord să reintre automat în UE, în cazul în care se va uni cu Republica Irlanda, în aceeaşi manieră în care Germania de Est a intrat în UE odată cu reunificarea cu Germania de Vest, în 1990.

Decizia se bazează pe Acordul din Vinerea Mare, adoptat în 1998, pe care Theresa May a promis să îl respecte şi să îl protejeze, şi care permite organizarea unui referendum pentru reunificarea Irlandei, fără un acord obţinut în prealabil de la Londra.

În timpul negocierilor, Marea Britanie şi UE vor discuta în linii mari subiectul graniţei dintre cele două Irlande şi vor căuta o soluţie provizorie, pentru a nu ţine negocierile pe loc, au declarat patru surse familiare cu subiectul, citate de Bloomberg. Discuţia va fi reluată spre finalul negocierilor, atunci când Bruxelles-ul ar putea oferi un statut special Irlandei de Nord, pentru a evita apariţia oricăror conflicte între Dublin şi Belfast, că urmare a trasării unei graniţe între cele două state.

Secretarul de stat britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că este puţin probabil că un plan complet în ceea ce priveşte graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord să fie elaborat până spre finalul celor doi ani de negocieri dintre Londra şi Bruxelles.

După ieşirea Regatului Unit din UE, graniţa de 500 de km dintre Irlanda şi Irlanda de Nord va fi singură frontieră terestră dintre Marea Britanie şi blocul comunitar. Sursele citate susţin că autorităţile irlandeze caută de luni bune o soluţie pentru minimizarea efectelor trasării frontierei între cele două state, după ieşirea oficială a Marii Britanii din UE. Potrivit acestora, nouă administraţie de la Dublin, condusă de Leo Varadkar, susţine opţiunea unei frontiere libere, fără controale.

Partea britanică nu a venit încă cu nicio propunere în ceea ce priveşte această problematica delicată, iar una dintre sursele citate de Bloomberg susţine că nici nu se vor găsi soluţii concrete până la finalizarea negocierilor pentru Brexit.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 10 septembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro