Joi, 21 noiembrie 2024 - 10:10:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Marea Britanie este pregătită să treacă la următoarea etapă a negocierilor despre relaţia comercială post-Brexit cu UE


4 septembrie 2017

Guvernul May a anunţat luni după-amiază că este pregătit să treacă la următoarea etapă a negocierilor de ieşire şi să înceapă discuţiile despre relaţia comercială post-Brexit dintre Londra şi Bruxelles, relatează Sky News.

În acest sens, o purtătoare de cuvânt guvernamentală a sugerat că negociatoruu sunt pregătiţi să discute alte elemente ale relaţiilor post-Brexit, dincolo de situaţia complexă de la graniţa terestră dintre cele două Irlande, drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi factura pe care Londra ar trebui să o achite pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

”Suntem pregătiţi de intensificarea negocierilor. Nimic nu poate să fie stabilit în mod formal, dar sunt anumite lucruri pe care le putem discuta. De obicei, în negocieri începi să vezi o accelerare după un anumit timp”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului May.

În prezent, negociatorii se întâlnesc timp de o săptămână lunar la Bruxelles.

Însă, există informaţii că britanicii încearcă să obţină negocieri continue pentru a accelera ieşirea din UE.

Vineri, negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a susţinut că nu au existat ”progrese decisive” cu privire la cele trei probleme cheie, pe care Bruxelles vrea să le rezolve înainte de a trece la orice discuţie despre viitoarea relaţie comercială cu Londra.

Guvernul May va publica miercuri o poziţie cu privire la relaţiile post-Brexit în domeniul ştiinţei şi inovaţiei dintre Marea Britanie şi UE.

Ministrul Brexitului, David Davis, a acuzat blocul comunitar că se ”joacă cu timpul pentru a obţine bani” şi pune presiune pe Regatul Unit pentru a accepta plata tuturor obligaţiilor înainte de ieşirea din Uniunea Europeană.

De asemenea, ministrul britanic al Comerţului, Liam Fox, a susţinut că Londra nu va accepta să fie şantajată pentru semnarea unui acord cu privire la costul ieşirii din Uniunea Europeană şi a cerut insistent Bruxelles-ului să permită trecerea negocierilor la etapa relaţiei comerciale viitoare dintre ţările blocului comunitar şi Marea Britanie.

Însă, toţi liderii europeni au susţinut înainte de începerea negocierilor că trei probleme trebuie să fie rezolvate cu întâietate înainte de discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles. Printra aceste probleme importante pentru partea europeană se numără soarta post-Brexit a cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici din ţările UE, situaţia la graniţa terestră dintre cele două Irlande, precum şi plata facturii de ieşire de către Regatul Unit.

Marea Britanie a condamnat negociatorii europeni, susţinând că aceştia nu vor să discute despre viitor, deşi termenii negocierii au fost prezentaţi imediat după invocarea articolului 50 de către Theresa May.

După reacţiile tensionate stârnite în rândul guvernanţilor britanici, Barnier a explicat că nu vrea să pedepsească Marea Britanie pentru decizia de a părăsi UE, dar a explicat că acest proces va avea o valoare educaţională pentru britanici.

”Am o stare de spirit - nu e agresivă... dar nu sunt naiv. Există consecinţe extrem de serioase pentru ieşirea de pe piaţa unică şi acestea nu au fost explicate britanicilor. Intenţionăm să-i învăţăm pe oameni... ce înseamnă părăsirea pieţei unice”, a declarat Barnier la o conferinţă din Italia.

În ceea ce priveşte finanţele, Barnier a explicat că Marea Britanie trebuie să accepte o serie de principii cheie, inclusiv onorarea angajamentului făcut în 2014 de a plăti 14% din bugetul UE până în 2020.

De asemenea, aceasta a precizat că un viitor acord comercial va fi diferit de orice altceva negociat în trecut şi trebuie să existe garanţii că nu va exista o competiţie nedreaptă în forma unor dumping-uri sociale, fiscale şi de mediu din partea Regatului Unit.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro