Guvernul britanic nu va declanşa la acest moment Articolul 50 privind ieşirea din Uniunea Europeană, a declarat luni în Parlament, premierul David Cameron. El a atras atenţia că decizia privind momentul declanşării procedurii prevăzute de Articolul 50 aparţine exclusiv Marii Britanii, titrează Reuters.
"Guvernul britanic nu va declanşa Articolul 50 în această etapă. Este decizia noastră suverană şi doar Marea Britanie este cea care poate să o ia", a afirmat Cameron.
Majoritatea membrilor Parlamentului britanic cred că ieşirea din Uniunea Europeană ar fi o catastrofă, astfel că ar putea bloca iniţiativa în pofida rezultatelor referendumului, care nu are caracter obligatoriu, existând semnale că Londra ar vrea de fapt un statut extrem de special în relaţia cu UE.
"Mulţi membri ai Parlamentului cred că părăsirea Uniunii Europene ar fi o catastrofă pentru Marea Britanie şi vor fi tentataţi să blocheze rezultatului referendumului", notează editorialistul Matthew Parris, în cotidianul britanic The Times.
Doar "circa 160 dintre cei 650 de parlamentari aleşi în 2015 vor ieşirea Marii Britanii din UE. Majoritatea membrilor Camerei Comunelor cred că ieşirea din UE ar fi o eroare. Mulţi cred că ar fi o eroare foarte gravă, iar cei care cred că ar fi o catastrofă nu sunt puţini. În acest context, experimentul nostru privind democraţia directă tinde să se lovească de tradiţia democraţiei reprezentative ca un asteroid gigant de Lună", subliniază Matthew Parris.
Teoretic, membrii Parlamentului britanic ar putea bloca ieşirea Marii Britanii din UE, dat fiind că aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totuşi, este puţin probabil ca membrii Parlamentului să nu ţină cont de votul cetăţenilor, pentru că ar risca pierderea următoarelor alegeri legislative.
Însă, pentru evitarea problemelor de legitimitate electorală, Marea Britanie ar putea organiza în 2017 alegeri parlamentare anticipate. Referendumul din 23 iunie nu are caracter obligatoriu din punct de vedere decizional, iar Parlamentul va trebui să adopte o serie de modificări legislative care ar permite ieşirea ţării din UE. Acordul de ieşire a Marii Britanii din UE va trebui ratificat de Parlament. Un vot împotrivă în Camera Lorzilor ori în Camera Comunelor ar bloca ieşirea din comunitatea europeană.
Lungeşte-mi Doamne boala, poate scap de ea!
28 iunie 2016
- Tags:
- anglia,
- romani anglia,
- brexit,
- diaspora,
- emigranti,
- emigranti anglia
Din aceeaşi categorie:
Premierul Theresa May avertizează Scoţia asupra riscului destrămării Marii Britanii din cauza Brexit
Uniunea Europeană nu este favorabilă unei eventuale reveniri a Marii Britanii asupra deciziei Brexit
Catalonia va declara independenţa faţă de Spania "imediat" ce rezultatul la referendum va fi pozitiv
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
După ce a îngropat financiar Clubul Sportiv Judeţean, Silviu Crângasu vrea (iar) la CSM Ploiesti
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
-
Atac la drumul mare! Mascaţii au descins în Prahova după o tâlhărie ca-n filme
-
DGASPC Prahova face angajări urgente
-
Bărbat din Ploieşti, reţinut după un incident violent asupra fostei soţii, deşi se afla sub control judiciar
Anul - ediţia nr. 3791
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 11 iulie 2025
Autentificare
Autentificare