Marţi, 10 decembrie 2024 - 6:40:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

FOTO Târgul cu bunătăţi şi dichisuri - familia celor care iubesc produsele cu adevărat tradiţionale


28 iunie 2021

Urmăresc activitatea fetelor de la Târgul cu bunătăţi şi dichisuri de ceva vreme, dar nu am avut niciodată timp să savurez evenimentul aşa cum merită

Am trecut rapid prin Târg, când se organiza în Ploieşti, m-am mai oprit odată tot în fugă la Sinaia, iar în rest savuram pozele puse de Vera şi de Gabriela, sufletul acestui eveniment devenit deja brand. 

Aşa că invitaţia Verei Constantinescu de a merge să vizitez târgul a venit perfect, chiar dacă mi-a fost puţin teamă de traficul infernal de pe Valea Prahovei.

Dar cum cine se trezeşte de dimineaţă, ...ajunge la timp, am plecat din Ploieşti la prima oră, chiar dacă fiica mea bombănea că este prea dimineaţă. Am profitat şi am făcut o mică plimbare prin parcul oraşului, bucurându-ne de multitudinea de veveriţe curioase şi relaxându-ne după o săptămână toridă şi plină de evenimente.

Iar după plimbarea de dimineaţă am plecat spre Târgul cu bunăţăţi şi dichisuri, amplasat strategic pe Bulevardul Carol, la fix pentru ca tot turistul venit la Sinaia să îl poată vizita.

Şi am descoperit un târg altfel, un târg cu poveşti frumoase, un târg cu comercianţi prietenoşi, zâmbitori, amabili, un târg cu produse atât de minunate, încât le-ai cumpăra pe toate.

Românul care face baclava



Surprizele dulci comercializate de bucureşteanul Răzvan îţi lasă gura apă doar când le vezi. Dacă le mai şi guşti, orice dietă devine istorie... 

Răzvan vorbeşte cu atâta pasiune despre baclavalele lui, încât nu ai cum să rezişti tentaţiei. Şi acum nu ştiu care să spun că e mai bună...cea cu cremă de lapte, cea cu vişine sau cea cu fistic....Toate sunt delicioase!

Răzvan a crescut în laboratorul de patiserie şi a început să facă baclavale, supărat că patronul turc îl umilea spunându-i că românii nu au cum să prepare aşa ceva. După specializări în Turcia şi-a deschis propria afacere, iar acum are peste 40 de puncte de desfacere a minunăţiilor sale. Bine, între timp a lucrat şi pe vase de croazieră, dar povestea sa o vom publica într-un alt articol.

Iile de la Cluj



Plimbându-te prin Târgul cu bunătăţi şi dichisuri nu ai cum să nu observi standul cu ii tradiţionale. Cusute cu migală manual sunt una mai frumoasă decât alta. Delicate, suave, cusute pe pânză mai groasă sau mai subţire. Dacă întrebi despre povestea lor, afli că modelele sunt din Ardeal, autentice. Doamna Mariana vorbeşte atât de frumos despre iile vândute de ea şi îţi explică despre culori şi modele, încât te simţi ca la un atelier tradiţional. 
Şi nu are cum să nu te atragă albul imaculat, iar preferata mea a fost o ie cusută pe pânză groasă, cu broderia cu negru, care mi-a adus aminte de cămăşile din şcoala generală, pe care mi le apreta bunica să stea ...ca hârtia.

Bunătăţile de la Produse Tradiţionale Bangală



Trecem la altă tarabă, cu alte bunătăţuri şi suntem invitaţi la o degustare de brânzeturi tradiţionale. Brânză veche, untoasă, în care parcă simţi mireasma păşunilor de la Fundata, pentru că de acolo vin minunatele produse. Urda cu mărar- un deliciu, iar burduful în coajă de brad-curcubeu pe cerul gurii, cum spun gurmanzii. Şi aici, ca la toţi producătorii care vin la Târgul cu  Bunătăţi şi Dichisuri vorbim tot despre o afacere de familie. Brânzeturi de toate felurile, mezeluri de casă, un salam cum nu cred că aţi gustat vreodată, muşchi afumat cum numai la bunicii de la ţară ai mâncat în copilărie. Dar cel mai bine este să le încercaţi singuri, pentru că suntem convinşi că îi veţi căuta iar şi iar pentru a vă aproviziona cu bunătăţi şi veţi uita de cumpărăturile de la supermarket. 

Dealurile Uilei 



Şi dacă ai cumpărat minunăţiile de la Casa Bengală, completează-ţi coşul şi cu bunătăţile familiei Tămăşan de pe Dealurile Uilei. Dulceţuri de toate felurile, siropuri naturale, afinată, palincă, ce vrei şi ce nu vrei, totul făcut din roadele de pe Dealurile Uilei de lângă Braşov. Noi am gustat dulceaţa de ardei iute, care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie, excelentă de asezonat cu fripturi mai împănate. Cât despre afinată, sau pălincă, sau siropuri....Nu vă spunem mai multe, că deja ne las gura apă, doar dacă ne gândim. Nu am încercat încă dulceaţa de nuci verzi, dar promitem că recuperăm data viitoare

Ce alte suprize găseşti la Târgul cu Bunătăţi



Miere din Vrancea, dulciuri de la Bascov, tablouri atât de frumoase încât te simţi într-o galerie de artă, bijuterii home made, articole de piele făcute de meşterii maghiari din Transilvania. Şi era să uităm de standul cu alivancă, poale-n brâu şi cozonac ca la bunica. Nu ştiţi ce este alivanca? E una dintre cele mai vechi reţete româneşti. O prăjitură cu mălai şi brânză (dulce sau sărată, în funcţie de preferinţe) care te duce cu gândul la Bucovina tradiţională. 

Nu ocoliţi nici standul cu cosmetice, un răsfăţ pentru doamne şi domni, 100% naturale. Creme de toate sortimentele, pentru toate tipurile de piele, geluri de dus, săpunuri, produse care miros atât de frumos, încât nu poţi pleca cu mâna goală de la standul lor. Numele lor: AllDay! Un brand despre care veţi mai auzi cu siguranţă!

Ce înseamnă Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri

Sunt convinsă că mulţi dintre voi aţi găsit postările Târgului cu Bunătăţi şi Dichisuri, unii aţi vizitat în cei 11 ani de existenţă cel puţin o ediţie, dar nu ştiţi că în spatele evenimentului sunt două zâne îndrăgostite de tradiţional, de mâncare sănătoasă şi de poveştile producătorilor români. Vera şi Gabriela au inventat Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri în urmă cu 11 ani şi au grijă ca evenimentul lor să fie întotdeauna unic. Au crescut împreună cu Târgul şi au devenit dorite în multe localităţi din România. Comercianţii sunt aleşi cu mare grijă, produsele sunt testate şi studiate atent înainte de a-i accepta în cadrul Târgului lor. Pentru că la Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri nu au loc fake-urile, chinezărismele sau lucrurile urâte. 

Şi ce mi-a plăcut la plimbarea cu Vera prin târg....Vera este un adevărat jandarm! Are grijă de curăţenie, de imagine, de fiecare detaliu al Târgului. Am văzut-o rugându-l pe unul dintre comercianţi să ducă rapid lăzile goale la maşină, adunând hârtiile de pe jos, aranjând tarabele, acolo unde i se părea că e ceva în neregulă.

Şi pentru că Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri este la Sinaia şi weekendul următor (2-4 iulie 2021) vă sfătuim să nu îl ocoliţi. Şi dincolo de cumpărături, discutaţi cu comercianţii, aflaţi-le poveştile, întrebaţi-i despre familiile lor, despre nepoţi şi copii. Zâmbiţi-le! Mulţumiţi-le! Şi apoi savuraţi minunăţiile cumpărate! Fiecare produs de la Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri înseamnă trudă, muncă multă şi pasiune! 





























 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:

































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 10 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro