Vineri, 26 aprilie 2024 - 11:00:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Baclavale cu arome de Turcia, fabricate de un român, la Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri de la “Weekend pe Bulevardul Castanilor” din Ploieşti


14 august 2021




Prima oară când am văzut standul cu baclavale de la Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri mi-a lăsat gura apă. Am copilărit la Tulcea, iar vecinii bunicii erau o familie de turci care aveau cele mai minunate dulciuri. Mi se părea o feerie când mergeam la ei si ne serveau cu tot felul de bunătăţi şi în special cu baclavale.

La Târgul Verei şi al Gabrielei l-am descoperit pe Răzvan Niţulescu, creatorul faimoaselor baclavale.

Vorbeşte stâlcind uşor cuvintele, pentru a da senzaţia de autenticitate, dar după ce afli că este român 100% povestea lui ţi se pare senzaţională.

Răzvan a crescut în laboratorul de patiserie şi a început să facă baclavale, supărat că patronul turc îl umilea spunându-i că românii nu au cum să prepare aşa ceva.

„Mama lucra în laboratorul unui turc şi am copilărit acolo. O însoţeam de multe ori, când nu avea cu cine să mă lase acasă şi pot spune că am furat meserie acolo. Am crescut şi am început să lucrez şi eu, dar întotdeauna turcii ne luau peste picior spunându-ne că secretul meseriei nu o să îl prind niciodată”, ne-a povestit Răzvan Niţulescu.



Au urmat specializări în Turcia. A lucrat mult timp pe vase de croazieră şi a văzut lumea întreagă.

La un moment dat şi-a făcut curaj, a părăsit laboratorul turcului şi şi-a deschis propria afacere. Bineînţeles că patronul turc i-a spus mereu că nu va reuşit şi se va întoarce. Nu s-a întors, iar acum are peste 40 de puncte de desfacere în Bucureşti. 


Secretul baclavalei perfecte 

„Foaia de baclava este o artă. Dacă o lucrezi plictisit sau pentru că aşa trebuie nu îţi va ieşi niciodată. Este migală, e nevoie de răbdare, de atenţie multă. Dar în final rezultatul merită şi îţi dai seama că ţi-a ieşit când vezi clienţii care vin şi îţi cumpără produsele”, ne-a mai spus Răzvan.

Ne-a povestit că secretul constă şi în ingredientele folosite.

„În perioada actuală au apărut tot felul de aditivi şi de substanţe care înlocuiesc ingredientele tradiţionale. Spre exemplu, mierea....E o minciună să spui că însiropezi baclavalele doar cu miere. Sau să spui că verdele acela prăzuliu este obţinut doar de la fistic. Păi aţi văzut undeva fistic verde-praz?”, ne-a mai dezvăluit patiserul. Are un singur regret...că nu mai există şcolile de arte şi meserii şi că tinerii nu mai vin să facă ucenicie. Şi-ar dori să îi înveţe şi pe alţii meserie şi speră ca sistemul şcolar să se reformeze în aşa fel încât să avem şi buni meseriaşi nu doar absolvenţi de studii superioare.

Oricum am degustat baclavalele lui Răzvan şi nu putem decide care este mai bună. Sunt baclavale cu cacao, cu fistic, cu cremă de lapte sau cu vişine.



Pe Răzvan Niţulescu, românul care le face concurenţă turcilor, şi baclavalele sale incredibile le găsiţi din acest weekend în Ploieşti, pe Bulevardul Independenţei la  “Weekend pe Bulevardul Castanilor”, acolo unde găsiţi toate produsele tradiţionale ale Târgului cu Bunătăţi şi Dichisuri.

Eveniment dedicat ploieştenilor, se va desfăşura doar în zilele sâmbătă şi duminică, începând cu 14 august şi până în data de 12 septembrie 2021.  

În perioada celor cinci weekenduri dedicate acestui eveniment, respectiv 14-15 august a.c., 21-22 august a.c., 28-29 august a.c., 4-5 septembrie a.c. şi 11-12 septembrie a.c., Bulevardul Independenţei (Castanilor) va fi închis circulaţiei autovehiculelor, iar ploieştenii, cu mic şi mare, sunt invitaţi să petreacă sfârşitul de săptămână într-un mod agreabil, cu momente de bucurie şi relaxare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:

































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro