Premiul nobel pentru pace 2014. Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014 a fost atribuit, vineri, tinerei pakistaneze Malala Yousafzai şi indianului Kailash Satyarthi, a anunţat Comitetul Nobel norvegian. Malala Yousafzai, militanta pentru dreptul la educaţie în vârstă de 17 ani, a primit această distincţie "pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului tinerelor la educaţie". "Copiii trebuie să meargă la şcoală şi nu să fie exploataţi financiar", a afirmat preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.
Devenind cea mai tânără leaureată din istoria de 114 ani a premiilor Nobel, militanta în vârstă de 17 ani Malala Yousafzai a primit această distincţie "pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului la educaţie pentru tinerele" din toată lumea.
Ea militează de mai mulţi ani pentru dreptul fetelor de a accede la educaţie, motiv pentru care a fost ţinta unei tentative eşuate de asasinat în urmă cu doi ani, la 9 octombrie 2012.
Mai puţin cunoscut opiniei publice, Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, "a dat dovadă de curaj conducând demonstraţiile paşnice împotriva exploatării copiilor în scopuri financiare". Comitetul Nobel a subliniat că toate manifestaţiile conduse de Satyarthi s-au desfăşurat fără violenţă, "în tradiţia lui Gandhi".
Cu doi ani în urmă, pe 9 octombrie, Malala Yousafzai, o fată de 15 ani din Pakistan, a fost împuşcată de talibani în cap, în autobuzul cu care se întorcea de la şcoală, pentru că a avut îndrăzneala să susţină că şi fetele au dreptul la educaţie. Astăzi, tânăra locuieşte în Marea Britanie şi este considerată în continuare o ţintă de către talibani. În 2013 a fost unul dintre favoriţii la câştigarea Premiului Nobel pentru Pace, iar anul acesta l-a şi câştigat.
„Oricine face campanie împotriva religiei noastre şi critică Islamul, aşa cum face ea cu ideologia ei seculară, este duşmanul nostru. Şi o vom ataca iar şi iar”, ameninţa Shahidullah Shahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor Pakistanezi. Întrebată de CNN ce ar face dacă ar avea în faţă un taliban care vrea să o ucidă, fata răspundea într-un mod emoţionant: ”Am început să mă gândesc la asta şi obişnuiam să cred că talibanul va veni pur şi simplu şi mă va ucide. Dar apoi am spus: ”Dacă vine, ce o să faci, Malala?” şi mi-am răspuns: ”Malala, ia un pantof şi loveşte-l!”. Apoi am spus: ”Dacă loveşti un taliban cu pantoful, nu este nicio diferenţă între tine şi el. Nu trebuie să îi tratezi pe ceilalţi cu cruzime şi trebuie să te lupţi cu ei prin pace şi prin dialog şi prin educaţie”.I-aş spune cât este de importantă educaţia şi că lupt inclusiv pentru dreptul la educaţie al copiilor lui. Şi i-aş mai spune: „Asta este tot ce vreau să îţi zic. Acum fă ce vrei!””, spunea plină de curaj adolescenta în vârstă de 17 ani.
Malala a început să scrie pe blog, sub pseudonim, despre viaţa sub regimul taliban pe când avea doar 11 ani. A devenit ulterior un apărător înfocat al dreptului la educaţie al fetelor pakistaneze, ceea ce i-a atras furia extremiştilor. La nouă luni după atac, în luna iulie, Malala a vorbit la adunarea ONU, unde a spus: „Au crezut că ne vor reduce la tăcere, dar s-au înşelat. Din acea tăcere s-au ridicat mii de voci”. La începutul anului, 250.000 de oameni semnaseră o petiţie prin care cereau nominalizarea ei la Premiul Nobel pentru Pace. Nu crede însă că i se cuvine acest trofeu: "Multe persoane merită Premiul Nobel pentru Pace. Cred că pot face mai multe. În opinia mea, încă nu am făcut suficiente lucruri pentru a câştiga Premiul Nobel pentru Pace", spunea Malala într-un interviu acordat postului de radio pakistanez City89 FM, anul trecut.
În octombrie 2013, tânăra care vrea să devină politician pentru a schimba viitorul ţării sale, a lansat cartea care spune povestea luptei ei pentru drepturile civile: „Eu sunt Malala, fata care a luptat pentru educaţie şi a fost împuşcată în cap”. Locuieşte acum în Birmingham, alături de familia ei, merge la şcoală şi a devenit cea mai tânără câştigătoare a premiului Nobel pentru Pace.
Malala Youfsazai a obţinut în 2013 prestigiosul premiu Saharov al Parlamentului European.