Vineri, 29 martie 2024 - 2:22:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă apariţia unor cazuri de ciumă în Madagascar


23 noiembrie 2014

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat apariţia unor cazuri de pestă (ciumă) în Madagascar şi a avertizat asupra pericolului răspândirii ei rapide în capitala Antananarivo, scrie AFP.
   
Într-un comunicat publicat vineri seara, OMS a anunţat că a fost notificată la 4 noiembrie de către autorităţile sanitare malgaşe în legătură cu răspândirea acestei boli, în timp ce primul caz mortal a fost înregistrat într-un sat la 31 august.
   
La 16 noiembrie erau 119 cazuri şi 40 de decese, precizează OMS, dintre care două cazuri în capitală, cu un deces.
   
La Antananarivo "există în prezent un risc crescut de răspândire a bolii din cauza densităţii mari a populaţiei în oraş şi a lacunelor sistemului de sănătate", avertizează OMS.
   
Ea subliniază că situaţia este complicată de rezistenţa puricilor la insecticidul folosit pentru combaterea lor.
   
O forţă naţională specială, care reuneşte diverşi actori din domeniul sănătăţii, a fost formată pentru combaterea bolii împreună cu OMS şi cu susţinere financiară din partea Băncii Africane pentru Dezvoltare.
   
Ciuma sau pesta este provocată de bacteria Yersinia pestis şi afectează în primul rând şobolanii. Boala este răspândită de purici. La om, ea se dezvoltă sub formă bubonică şi, dacă bacteria ajunge la plămâni, provoacă pestă pulmonară şi devine transmisibilă de la om la om prin tuse.
   
Descoperită la timp, forma bubonică se tratează cu antibiotice dar forma pulmonară, una dintre bolile infecţioase cu cel mai mare grad de mortalitate, poate fi fatală în doar 24 de ore. Rata mortalităţii depinde de administrarea rapidă a tratamentului dar poate fi foarte ridicată, precizează OMS.
   
Pe baza informaţiilor disponibile, OMS "nu recomandă nicio restricţie de călătorie şi comerţ" şi cere punerea în aplicare a unor indicatori de risc pentru zonele urbane precum Antananarivo.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro