Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:52:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Din 2025, adio limbă rusă, în Kazahstan


24 februarie 2016

Autorităţile din Kazahstan au anunţat începerea programului de tranziţie a alfabetului kazah către grafia latină în anul 2025. Proiectul pare utopic, dar este, printre altele, un semnal Moscovei, "lumea rusă" în Kazakhstan nu va avea zile bune, anunţă novayagazeta.ru

Oficialii din Kazahstan au anunţat că intenţionează să treacă la alfabetul latin. Ministrul Culturii al republicii, Arystanbek Muhamediuly a anunţat în cadrul unui briefing că în relaţia limbii kazahe şi literele latine începe o nouă etapă. Înainte de aceasta, problema trecerii la o altă formă a alfabetului a fost ridicată în mod repetat, începând cu independenţa Kazahstanului.

Cu toate acestea, nu a trecut la o etapă oficială, dar autorităţile par să fie ferme: Muhamediuly asigură toată lumea că a acceptat programul oficial, şi va fi executat la timp - până în 2025. "Acum, desigur, oamenii de ştiinţă au studiat cu atenţie această problemă” - a declarat ministrul Culturii, ”Nu este uşor, dar va fi nevoie de ceva timp pentru integrarea în comunitatea internaţională", a mai spus acesta.

Traducerea limbii kazahe în alfabetul latin pare a nu fi adecvată, anunţă experţii, iar motivele sunt diferite: în primul rând, din motive economice - procedura nu este ieftină. De cealaltă parte, experţii încearcă să găseasca motivul care a dus anume acum la latinizarea puterii. Se cred două motive principale: puterea din nou este alimentată cu grupări naţionaliste înainte de alegeri, dar în acelaşi timp trimite semnal către Moscova despre dorinţa de a părăsi orbita "lumii ruse".

Kazahstanul s-a mai confruntat cu procesul de latinizare. În anii '20 ai secolului trecut s-a încercat trecerea de la alfabetul arab la cel latin. Pentru a promova acest proces în 1926, a existat chiar o conferinţă la Baku.

După destrămarea URSS, Kazahstan a reluat problema trecerii la alfabetul latin. Cu privire la reintegrarea în comunitatea mondială, pe această cale, a anunţat chiar Nursultan Nazarbayev, şi unul dintre principalii promotori ai ideii mai târziu ministrul Culturii Mukhtar Kul-Muhammed.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro