Vineri, 29 martie 2024 - 2:07:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Acord la Kiev. Parlamentul ucrainean a votat pentru revenirea la Constituţia din 2004


22 februarie 2014

Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord de ieşire din criza din Ucraina, informează Mediafax, care citează AFP. După numai câteva ore, Parlamentul de la Kiev a votat deja o rezoluţie prin care se revine la Constituţia din 2004, aceasta fiind una dintre prevederile acordului. De asemenea, parlamentarii au votat o amnistie pentru toţi protestatarii arestaţi în timpul revoltelor, relatează Interfax-Ucraina.

Constituţia a fost votată ad-hoc, fără dezbateri, a declarat pentru Digi24 Ion Popescu, deputat în Parlamentul de la Kiev. Din cei 397 de deputaţi prezenţi, 386 au votat pentru revenirea la prevederile Constituţiei din 2004, iar ulterior votului s-au început consultări la nivel de grupuri parlamentare, a explicat Ion Popescu. În ceea ce priveşte acordul, acesta a votat cu 361 de voturi, în condiţiile în care majoritatea constituţională este de 300 de voturi, a precizat Popescu.

Acest acord prevede concesii majore faţă de opoziţie, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev.

Opoziţia acceptă propunerile preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, a anunţat vineri un reprezentant al acesteia, conform AFP.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a îndemnat vineri Guvernul şi opoziţia din Ucraina „să treacă de la vorbe la fapte” şi să pună în aplicare acordul de ieşire din criză pe care l-au semnat în prezenţa mediatorilor europeni.

Acest acord „este un compromis necesar în vederea lansării unui dialog politic indispensabil”, care să permită Ucrainei să iasă din criză, a apreciat Van Rompuy. „De-acum este responsabilitatea tuturor părţilor să fie curajoase şi să treacă de la vorbe la fapte”, a adăugat el, citat într-un comunicat.

Mişcarea radicală „Sectorul Dreapta” a comunicat că nu are încredere în preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi a avertizat că va continua lupta împotriva regimului de la Kiev, informează Interfax-Ucraina. „Revoluţia naţională continuă", a declarat Dmitro Iaroş, liderul organizaţiei radicale Sectorul Dreapta.

Anunţul a venit după ce preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţia moderată au ajuns la un acord care prevede organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate şi revenirea la Constituţia din anul 2004.

Zeci de oameni au murit, iar alte sute au fost răniţi în confruntările produse la Kiev în ultimele zile

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro