Marţi, 19 martie 2024 - 11:21:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu şi Ponta s-au ignorat reciproc la parada militară de 1 Decembrie din Bucureşti


2 decembrie 2014

Preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, şi premierul Victor Ponta au asistat, luni, la parada militară organizată de Ziua Naţională în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, cei doi stând în tribuna oficială la o distanţă apreciabilă unul de altul şi preferând să se ignore reciproc.
   
O absenţă, la parada de anul acesta de Ziua Naţională a fost cea a fostului preşedinte al României, Ion Iliescu. De asemenea, preşedintele ales, Klaus Iohannis a participat la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională organizate la Alba Iulia, informează Mediafax.
   
Politicienii care au fost prezenţi, luni, la parada militară din Bucureşti s-au aşezat în tribuna oficială în funcţie de afinităţi, de ideologie şi de nivelul de reprezentare - respectiv guvernamental sau prezidenţial. Astfel, premierul Victor Ponta a stat în partea din dreapta a tribunei oficiale, fiind flancat de ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi de ministrul Administraţiei şi Internelor, vicepremierul Gabriel Oprea.
   
În proximitatea lui Ponta au mai stat vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei SRI din Cameră, deputatul PSD Georgian Pop.Tot în partea din dreapta a tribunei au stat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi directorul SRI, George Maior.
   
În partea din stânga a tribunei a stat preşedintele Traian Băsescu, flancat de şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă. Tot în stanga tribunei au mai stat liderii PNL Vasile Blaga, Ludovic Orban, Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi alţii.
   
În mijlocul tribunei a stat sergentul major Daniel Porumb, rănit în teatrul de operaţii din Irak în anul 2007, care a urmărit festivitatea într-un scaun cu rotile. De la tribuna oficială au mai urmărit parada militari, veterani de razboi, dar şi un grup de cercetaţi.
   
Preşedintele Traian Băsescu a venit la paradă la ora 11.00. După ce i s-a prezentat onorul, a salutat Garda de onoare şi şi-a luat locul în stânga tribunei, între sergentul major Daniel Porumb şi şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, fără a-l saluta pe premierul Victor Ponta.
   
Atât şeful statului, Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta, au purtat la rever cocarde tricolore. Spre deosebire de Băsescu, Ponta  a avut şi un fular tricolor, pe care l-a pus în jurul gâtului, gestul său fiind copiat şi de ceilalţi membri ai Guvernului sau politicieni care au stat în partea sa de tribună.
   
La parada militară a fost prezent şi senatorul Ilie Năstase, care a venit îmbrăcat în haine militare, respectiv veston şi şapcă militară.
   
În timpul defilării militarilor şi a tehnicii de luptă, premierul Victor Ponta s-a întreţinut cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, cu care a făcut glume şi a râs. Pe de altă parte, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a stat tot timpul paradei alături de directorul SRI, George Maior, cu care s-a întreţinut aproape în permanenţă.
   
Şeful statului, Traian Băsescu, a avut o atitudine sobră, el schimbând câteva cuvinte cu şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă.
   
În timpul paradei, Băsescu a salutat la trecerea prin piaţă a detaşamentului studenţilor Academiei Navale "Mircea cel Bătrân". Totodată, preşedintele a aplaudat demonstraţia de mânuire a armamentului făcută de militarii Regimentului 30 "Mihai Viteazu", care au prezentat un exerciţiu special de drill-team - exerciţii demonstrative de mânuire a armamentului.
   
La parada militară din Piaţa Constituţiei au asistat aproximativ patru mii de persoane, care au înfruntat frigul şi ninsoarea timp de aproximativ o oră, cât a durat evenimentul. Condiţiile meteo în care s-a desfăşurat festivitatea au fost atât de aspre, încât parada aeriană a fost anulată. Astfel, cei prezenţi nu au mai putut admira parada aviatică, aeronavelele ramânând la sol la bazele aeriene de unde trebuia să decoleze, din cauza vremii nefavorabile.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro