„Să lucrezi cu oamenii este cel mai greu lucru. Am învăţat de la mentorii mei să fii deschis, să asculţi oamenii cu care lucrezi, să le dai încredere că pot să-şi depăşească limitele.”
„Cariera mea presupune profesia de moaşă pe care o practic de 34 de ani. Nu pot uita niciodată emoţiile intense trăite de mine, când am moşit primul copil şi nici primul scâncet al acestuia în mâna mea. Şi acum simt aceeaşi bucurie şi împlinire.”
- Ce înseamnă să fii asistent la un spital privat?
Pentru mine înseamnă o provocare continuă, dăruire şi încredere. Trebuie să dai dovadă de profesionalism, care să fie dublat de un caracter pe masură, să dai dovada de omenie şi grijă faţă de pacient.
- În sistemul privat, calitatea şi siguranţa sunt pe primul loc. Cum construiţi colaborarea şi comunicarea cu pacienţii pe care-i trataţi? Credeţi că există un secret al unei bune colaborări cu pacientul?
Fiecare pacient are particularităţile lui. Teama şi suferinţa îşi pun amprenta asupra comportamentului, psihicului şi moralului, motiv pentru care trebuie să ai grijă cum te comporţi. Nu dai niciodată semne că ai obosit, nu e nimic mai important decât ce-ţi spune pacientul, nu compari situaţia cu experienţele tale şi empatizezi. Te comporţi ca în oglindă, aşa cum tu ai vrea să fii tratat.
- Ce înseamnă a fi uman pentru dumneavoastră şi cum se poate reflecta în munca pe care o faceţi?
Mă simt foarte bine când pot ajuta pacienţii. Mai cred că în această profesie nu poţi ajunge la performanţă dacă nu eşti cu adevărat bun şi dacă nu poţi ajuta necondiţionat.
- Ce reprezintă pentru dumneavoastră statutul de mentor al colectivului de asistenţi la Spital Lotus?
Să lucrezi cu oamenii este cel mai greu lucru. Am învăţat de la mentorii mei să fii deschis conversaţiei, să asculţi oamenii cu care lucrezi, să le dai încredere că pot să-şi depăşească limitele. Este o mare responsabilitate pentru că toţi asteaptă din partea ta o rezolvare a problemelor şi dificultăţilor. Trebuie să reuşeşti să fii ăn acelasi timp mentor, asistent, şi psiholog.
- Care este secretul reuşitei echipei dumneavoastră? Ce va face să lucraţi atât de bine împreună?
Faptul că sunt în primul rând colega lor, contează foarte mult pentru mine. Nu uit niciodată că şi eu am fost începătoare, şi poate privită cu neîncredere. Încerc să-mi susţin emoţional toate colegele şi sa le ofer din experienţa mea.
- Care este cel mai frumos moment din cariera dumneavoastră? De ce?
Cariera mea presupune profesia de moaşă pe care o practic de 34 de ani. Nu pot uita niciodată emoţiile intense trăite de mine, când am moşit primul copil şi nici primul scâncet al acestuia în mâna mea. Şi acum simt aceeaşi bucurie şi împlinire.
- Aveţi o experienţă de peste 30 de ani în această profesie, aţi asistat până acum sute de naşteri, cum percepeţi dumneavoastră rolul de moaşă în timpul naşterii?
Importanşa moaşei nu trebuie minimalizată. Ca să fii moaşă cu adevărat trebuie să-ţi faci cu pasiune meseria. Te simţi răspunzătoare pentru mamă, pentru copil, te mobilizezi şi eşti de 10 ori mai atent la orice detaliu.
- Aveţi o carieră îndelungată în activitatea de îngrijire a pacienţilor. Care este părerea dvs. în acest sens despre recuperarea pacientului operat laparoscopic?
La debutul meu în profesie aproape că nu se vorbea despre operaţii laparoscopice. Acum lucrurile s-au schimbat radical. În ce priveşte recuperarea postintervenţională, aceasta este cu mult mai rapidă din toate punctele de vedere. Este o intervenţie minim invazivă şi acuzele postoperatorii sunt minime, iar programul obişnuit din viaţa de zi cu zi se reia mult mai repede. Nu cred că este cineva care să nu înţeleaăa beneficiile acestui fel de intervenţie.
- Cât de importantă este munca în echipă şi colaborarea medic-asistent medical în tratarea şi îngrijirea pacientului?
Lumea nu poate fi construită de un singur om. Echipa este valoroasă atunci când există cooperare şi comunicare. O asistentă nu îşi poate desfăşura activitatea fără medic, aşa cum nici medicul nu poate fără asistentă. Fiecare are rolul lui bine definit. În echipa noastră doar pacientul este important, buna lui stare, toate celelalte cad pe poziţii inferioare.
- Ce le uraţi tuturor pacienţilor la plecarea din Spital?
Cand vezi pacienţii zâmbind şi mulţumind echipei, este o mare satisfacţie. Tuturor le urăm sănătate şi să ne viziteze doar ca să ne spună că sunt bine.