Joi, 28 martie 2024 - 2:57:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cancerul de col uterin va deveni doar o amintire?


27 iunie 2012

cancer-colAşa speră să se întâmple reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Şi, pentru a da cât mai multe şanse speranţei să devină realitate, SNMF a efectuat un studiu cu privire la profilaxia îmbolnăvirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV), la care au participat peste 1.000 de medici de familie din întreaga ţară. Aproximativ 94% dintre aceştia au recomandat vaccinarea anti HPV, ca metodă de prevenţie împotriva cancerului de col uterin.

Iată şi alte sfaturi, sugestii şi comentarii ale specialiştilor cărora ne adresăm, cu toţii, în primă instanţă, ori de câte ori avem o problemă de sănătate:

*86% dintre medicii de familie chestionaţi consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti HPV în România.

* Totuşi, 40% susţin că este cazul ca populaţia să fie mai bine informată în legătură cu vaccinarea, înainte de a lansa un program naţional obligatoriu de vaccinare.

Pledoarie pro

* „Cancerul de col uterin este o boală cumplită, a cărei cauză, în covărşitoare majoritate, esteinfecţia cu tulpinile oncogene ale HPV. Această descoperire a fost răsplătită cu Premiul Nobel! Este nevoie de programe de educaţie pentru pacienţi. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice şi pentru părinţi. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieţi, lucru demonstrat pentru atâtea boli grave", afirmă Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF.

* „Vaccinul anti HPV este cheia eliberării femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Părinţii care şi-au permis l-au cumpărat şi l-au administrat deja fetiţelor lor. Este păcat ca, din cauza ignoranţei părinţilor, să nu putem da aceeaşi şansă şi celorlalte fetiţe", spune dr. Cristian Sever Oană, membru în Consiliul Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.

Potrivit studiului amintit, interesul pacienţilor pentru vaccinul împotriva HPV a crescut

semnificativ, comparativ cu situaţia de anul trecut. Motiv de satisfacţie pentru profesioniştii din sănătate, care nu obosesc să ne reamintească:

* infecţia cu HPV este principala cauză a cancerului de col uterin

* România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de patru ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană

* în România, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rată de 28,96% faţă de 10,99% cât este media în Europa

* anual, în ţara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult faţă de media europeană

* vaccinarea anti HPV (profilaxia primară) previne infecţia şi declanşarea bolii, fiind foarte eficientă pe termen mediu şi lung. Împreună cu profilaxia secundară (testul Babeş-Papanicolaou), vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro