Joi, 28 martie 2024 - 7:52:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ai un adolescent? Fiţi prieteni, adică ascultă-l şi respectă-l!


1 iunie 2012

adolescentFoarte mulţi părinţi se uită cu o oarecare teamă la anii în care copiii lor vor deveni adolescenţi. Este, nu-i aşa, vârsta rebeliunii, a negării, a căutărilor pe cont propriu, vârsta la care poate se va apuca de fumat, va începe să se distanţeze, să mintă...


Sau poate copilul tău este deja adolescent şi te confrunţi cu cel puţin o problemă dintre cele enumerate mai sus!
Ei bine, adolescenta copilului este testul pentru părinţi pentru cât de bine şi-au făcut "meseria" până la această vârstă. Dacă până la preadolescenta copilul tău a fost unul docil, ascultător, care învaţă singur şi deodată se răzvrăteşte, este o dovadă aproape clară că a fost tratat până atunci cu autoritate.
Autoritatea părintelui, controlul exercitat peste măsură asupra copilului, naşte fie rebeliune în copiii mici, fie docilitate. Atunci când un copil este foarte docil, ar fi util să ne punem întrebarea "de ce"? Chiar este cooperant şi înţelege reguli, limite, doleanţele părinţilor, sau se conformează autorităţii de teamă consecinţelor?
Este greşit să considerăm adolescenta vârsta rebeliunii, ca şi condiţie sine qua non. De regulă, cu cât un adolescent devine mai rebel, cu atât s-a simţit mai claustrat în anii precedent, fără posibilitatea de a lua decizii pentru el, fără a putea alege. Vestea bună este că lucrurile şi relaţia cu adolescentul nostru se pot repara.

Cum ne purtăm cu adolescentul nostru?

Întrebaţi copilul constant ce părere are - solicitaţi-i părerea cu privire la alegerile pe care le faceţi, de la mâncarea pe care o gătiţi până la culoarea canapelei pe care vă gândiţi să o achizionati.
Oferiţi-i constant opţiuni şi respectaţi-i decizia- în loc de "cred că ar fi mai bine să îţi iau bascheţii din piele", întrebaţi-l: "Ce alegi, între bascheţii din piele şi cei din pânză?" şi respectaţi-i alegerea, chiar dacă nu sunteţi de accord cu ea.
Are nevoie, în această perioadă, să-şi contureze individualitatea şi personalitatea. Dacă îşi doreşte pantaloni cu turul joss i vi se pare că freza pe care şi-a făcut-o este oribilă, abţineţi-vă din a face comentarii. E în perioada de căutări şi toate aceste excentrisme îşi au rolul lor în această perioadă.

Evitaţi să vă comparaţi copilul cu ceilalţi

În loc să spuneţi "uite, copilul prietenei mele tot vârsta ta are, şi nici nu i-a trecut prin cap să se tatueze! Vine de la şcoală şi citeşte, tu de ce nu poţi să faci asta?".
Puteţi, în schimb, să-I spuneţi: "A te tatua este o decizie pe care o iei pentru tot restul vieţii tale. Eu nu sunt de acord să faci asta, dar dacă alegi să te tatuezi, este corpul tău. Hai să ne asigurăm că ai toate informaţiile, înainte să iei o astfel de decizie".

Arătaţi iubire necondiţionată

Mai ales la această vârstă, este extrem de important că adolescentul tău să ştie că, indiferent de alegerile pe care le face, este în continuare iubit şi respectat.
Altminteri, stima lui de sine va avea de suferit şi se va retrage din relaţia cu voi până într-un punct în care va fi foarte dificil să-l aduceţi înapoi. Este momentul să vă amintiţi că viaţa pe care o trăieşte şi o va trăi nu vă aparţine, aşa că alegerile pe care începe să le facă sunt pentru el, nu pentru voi, ca părinţi.

Respectaţi-i intimitatea

Nimic nu-l enervează mai tare pe un adolescent decât întrebările stil interogatoriu, sau vizitele inopinate în camera personală, fără a bate la uşă! Dacă aţi mai făcut şi imprudenţa de a-l lua la întrebări dure după ce i-aţi citit mailurile sau sms-urile, v-aţi tocmai asigurat o lipsă de comuniare totală din partea copilului vostru.
Nu va mai încredere în voi, şi asta îl va face să se închidă în el din ce în ce mai mult. Dacă simţiţi totuşi nevoia să-I controlaţi acţiunile şi să ştiţi ce face, cum face şi cu cine, faceţi asta "pe vârfuri", încercând apoi să acţionaţi din umbră pentru a-l ajuta să depăşească momente dificile sau situaţii în care n-ar trebui să se afle, dar fără a intra cu picioarele în viaţa lui.
Dacă v-a încredinţat un secret, că între băieţi, de exemplu, aveţi grijă să nu afle că tocmai aţi discutat ore cu soţia despre acest subiect.

Trataţi cu oarecare indiferenta comportamentele negative

Ştiu, asta e cel mai greu: să găseşti ţigări în ghiozdanul copilului tău şi să nu reacţionezi luându-l la întrebări şi ţinându-i predici? Să-l vezi că stă la calculator ore întregi şi să nu comentezi mereu că e prea mult?
Adevărul este că, cu cât atragem mai mult atenţia asupra acestor comportamente, cu atât va fi mai tentat să le continue. Să ne aducem aminte de proprii noştri ani ai adolescenţei: nu era fructul oprit cel mai dulce?
Ce puteţi face în schimb: Stabiliţi respectuos limite şi solicitaţi cooperare, având grijă mereu să vă ţineţi de cuvânt în tot ceea ce promiteţi că părinţi, pentru a sublinia de fiecare dată această valoare. Arătaţi interes faţă de jocul lui pe calculator, chiar dacă nu vă pasionează.
Jucaţi-vă cu el, chiar. Întrebaţi-l despre muzică pe care o ascultă şi faceţi-i cadou un poster cu trupa preferată. Cu cât vă va simţi mai aproape, cu atât va fi mai tentat să comunice cu voi, şi asta este cel mai important de păstrat la această vârstă.
Oferiţi-i şansă să câştige bani de buzunar, pe lângă responsabilităţile lui zilnice în casă, pe care oricum ar trebui să le aibă: să ude florile, să ducă gunoiul, să-şi facă curat în cameră, etc.
Pentru bani suplimentari ar putea să vă ajute să reorganizaţi boxa, să lucreze o sâmbătă la prăvălia unui prieten de familie, să ajute la caratul mobilei unor vecini, etc. Căutaţi aceste oportunităţi sau creaţi-le voi pentru el. Adolescenţii au nevoie să se simtă independenţi, iar factorul financiar contribuie mult la obţinerea independenţei lui.

Nu pedepsiţi, restrictionandu-i accesul la activităţi preferate

Adevărul este că, în viaţa reală, orice comportament am alege, are consecinţe naturale şi logic legate de comportamentul ales: dacă, de exemplu, alegem să nu predăm un raport la timp, consecinţă naturală este că vom fi fie sancţionaţi, fie vom pierde încrederea şefului nostru.
Dacă alegem să ne înşelăm partenerul de viaţă, ne asumăm consecinţă negativă unei eventuale despărţiri, şi exemplele pot continua.
În schimb, părinţii pedepsesc comportamntele negative ale copiiior lor prin consecinţe care n-au nicio legătură logică cu comportamentul respectiv: dacă m-a minţit, îi iau PSP-ul.
Dacă întârzie acasă în repetate rânduri, nu se mai uita la televizor. Dacă nu face curat în cameră, îi tai din banii de buzunar. Toate aceste tipuri de pedepse nasc razvatiri, şi pe bună dreptate, pentru că nu sunt logice, ci doar menite să aducă suferinţa copilului.
Ce putem face, este să legăm consecinţă negativă de comportamentul pe care dorim să-l modificăm: Dacă nu-şi face temele, ceea ce voi restricţiona sunt privilegiile: calculatorul (presupunând că nu-I foloseşte la teme sau cercetare pentru ele), sau alte jocuri electronice.
Dacă întârzie, a doua zi trebuie să vină mai devreme. Dacă nu are grijă de lucruri şi le pierde sau le distruge, nu mai primeşte lucruri o perioadă, sau i se diminuează suma alocată ca bani de buzunar.

Oferiţi-i şansă să aibă perioade de timp departe de voi

Lăsaţi-l să plece în tabere, sau cu prietenii la munte. Acordaţi-i încredere să doarmă la un prieten şi nu-l interogaţi la întoarcere.
Nu folosiţi informaţiile pe care vi le oferă în detrimentul lui, sau pentru a-l pedepsi
Asta nu-l va face decât să nu va mai împărtăşească nimic, sau să vă răspundă monosilabic. Dacă va spune, de exemplu, că prietenul lui s-a apucat de fumat, nu-I spuneţi peste câteva zile, când vă informează c-ar vrea să meargă la film ( cu prietenul lui din exemplul de mai sus ): " Nu mergi nicăieri cu băiatul ăsta, că are o influenţă negative asupra ta".
Amintiţi-vă: orice restricţie, la vârsta adolescenţei, va naşte fie rebeliune, fie minciună. Fiţi aproape, fără să fiţi băgăcioşi. Oferiţi sfaturi, fără să ţineţi predici. Acordaţi-le încredere şi daţi-le drumul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro