Pentru că riscurile ţigărilor electronice nu sunt foarte clar stabilite de cercetători, ar putea fi interzise în România la fel ca şi cele clasice. Secretarul de Stat Raed Arafat susţine că ar fi nevoie ca şi ţigările electronice şi dispozitivele care încălzesc tutunul să fie interzise în spaţiile publice.
Raed Arafat a postat pe Facebook un mesaj însoţile de un articol CNN, în care este citat un studiu realizat în perioada 2011 – 2015. Cercetarea a ajuns la concluzia că s-a înregistrat o creştere de 900% a utilizării ţigărilor electronice în licee.
„900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcoli, în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescenţii. Vorbim de ţigările electronice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul.
Urmează să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent. Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dispozitive!”, scrie Arafat pe pagina sa de Facebook.
O cercetare a unui grup de oameni de ştiinţă din Statele Unite a ajuns la concluzia că pot apărea riscuri majore pentru sănătate în cazul celor care folosesc ţigara electronică.
Mai exact, într-o fază incipientă a unei cercetări mai ample s-a constatat că nicotina din ţigara electronică poată să afecteze ADN-ul şi să provoace apariţia cancerului.
În mai multe teste desfăşurate pe şoareci expuşi la aburul care provine de la ţigări electronice, s-a constatat faptul că aceştia suferă de o deteriorare a ADN-ului celulelor la nivelul inimii, plămânilor şi vezicii. De asemenea, la cobai s-a constatat şi că sunt afectate celulele care protejează organismul de cancer.
Echipa de oameni de ştiinţă din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din New York, condusă de doctorul Moon-Shong Tang, a prezentat toate aceste concluzii legate de ţigările electronice în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences.
Doctorul Roy Herbst, cercetător în cadrul Centrului pentru Cancer de la Universitate Yale, spune că în cazul în care vor fi aceleaşi concluzii şi în urma unor viitoare studii, se va putea confirma că ţigările electronice pot prezenta, la rândul lor, risc de dezvoltare de cancer prin nicotina pe care o livrează, potrivit Medicalxpress.com.
La nivel global, din cauza fumatului clasic, de tutun, mor aproximativ şase milioane de oameni, potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate. În România, la fiecare 16 minute moare o persoană de cancer pulmonar.
Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, peste 80% dintre cei care suferă de cancer pulmonar au fumat o viaţă întreagă. Datele OMS arată că jumătate dintre cei aproximativ 650 de milioane de fumători din lumea întreagă vor muri din cauza bolilor provocate de tutun.
Riscurile ţigărilor electronice. Arafat le vrea interzise în spaţiile publice
11 aprilie 2018

- Tags:
- arafat,
- tigarile,
- clasice,
- dispozitivele,
- electronice,
- romania,
- spatiile,
- interzise,
- stabilite
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
-
Din drum, direct în fântână! Accident în Prahova
-
Crimă din gelozie în Prahova
Anul - ediţia nr. 3715
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare