Marţi, 1 decembrie 2020 - 4:18:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Pe cine înţeapă ţânţarii şi pe cine nu?


22 iunie 2013

Îţi place să-ţi petreci timpul pe perioada verii cât mai mult în afara casei? Evident că nu eşti singurul. Doar că temperaturile ridicate şi umiditatea le priesc mult şi ţânţarilor, insecte care ne dau mereu de furcă în anotimpul călduros. Nu numai că am aflat din studii de specialitate că există peste 3.000 de specii de ţânţari, dar am aflat şi că unele persoane sunt mai predispuse la înţepăturile de ţânţari decât altele.

 

1. Depinde de mostenirea genetica

 

In functie de cat de mult si des te inteapa tantarii, trebuie sa stii ca are mare legatura cu mostenirea ta genetica. Totodata e bine sa mai stii si ca imbracamintea inchisa la culoare, caldura corpului uman si miscarile sunt toate elemente care atrag tantarii. Cu alte cuvinte, unele persoane sunt mai inclinate in mod fiziologic catre atacul tantarilor, decat altele.

 

Un specialist in studiul acestei probleme, Joe Conlon, explica faptul ca exista peste 300 de componente sau functii pe care organismul uman le emite si care atrag tantarii. Din nefericire, nu putem face nimic sa ne schimbam propriile functii biologice, asa ca trebuie sa luptam impotriva lor cu solutiile obisnuite recomandate de medici si farmacisti.

 

2. Fiecare specie de tantari are propriul mod de a se hrani

 

Este firesc sa fie asa, intocmai ca la orice individ. Unele specii nu se hranesc cu sange deloc, iar alte specii nu se hranesc cu sange uman. De asemenea, exista specii care se hranesc numai noaptea, altele, numai pe perioada zilei.

 

3. Numai femelele tantari inteapa

 

Cu toate ca ti se pare ca fiecare tantar din incapere te pisca, in realitate doar femelele fac asta. Ele au nevoie de sange, ca sa perpetueze specia si sa aiba forta necesara pentru a-si depune ouale.

 

 

4. Un respingator de tip bug este solutia cea mai buna

 

Pe piata exista tot felul de solutii pe care firme si specialisti din domeniu le propun. Unele chimice, altele mecanice, altele electronice. Se pare ca dispozitivele de respins tantarii sunt cele mai eficiente. Oricum, poti lupta impotriva lor combinand toat metodele, pana cand o gasesti pe cea mai eficienta pentru corpul si casa ta.

 

5. Scapa de sursele de apa din jurul proprietatii tale

 

Apa este vitala pentru perpetuarea speciilor de tantari; astfel, daca colectezi apa de ploaie in recipiente speciale, ca sa uzi gradina, acopera recipientele respective cu ceva. Verifica si jucariile copiilor, mai ales cele de baie, care pot colecta apa si pot devin un loc preferat al tantarilor. Si daca locuiesti in apropierea unei proprietati abandonate, pregateste-te cu toate mijloacele sa lupti impotriva tantarilor, fiindca acolo poate fi locul lor preferat.

 

 6. Tantarii pot transmite boli

 

Va vine sau nu sa credeti, tantarii sunt direct responsabili pentru moartea a 1 milion de oameni in fiecare an! Si asta pentru ca ei sunt transmitatorii unor boli precum malaria, encefalita si febra galbena sau virusul West Niles. Chiar in SUA s-au descoperit recent specii de tantari care transmit in mod obisnuit virusul West Niles, pe care tantarii se pare ca-l iau de la anumite specii de pasari si-l transmit, mai departe, la oameni.

 

 

7. Unii oameni au reactii mult mai severe la intepaturile de tantari decat marea majoritate

 

Pentru multi dintre noi, o piscatura de tantar inseamna mancarime locala si o umflatura mica care se atenueaza in cateva ore. Dar exista si posibilitatea unor reactii alergice mai grave, precum Sindromul Skeeter, care face ca umflatura cauzata de intepatura sa devina foarte mare, cam de dimensiunea unei prune, si foarte dureroasa. Alergia e cauzata de compusii care se afla in saliva tantarilor. Efectele nu sunt altele mai grave pe termen lung, dar pe moment reactia este mai mult decat neplacuta.

 

 

8. Tantarii pot consuma de doua ori mai mult sange decat greutatea lor corporala

 

Un tantar obisnuit cantareste cam 2,5 miligrame, dar poate bea mai mult de 5 miligrame de sange. Au si o digestie foarte rapida: ei elimina repede excrementele, astfel ca pot zbura imediat mai departe. Iar aceasta caracteristica este comuna tuturor tipurilor de tantari.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(272 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Pro Romania- Forta ta in Parlament

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateClinica Roua

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook

servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 decembrie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro