Joi, 18 aprilie 2024 - 3:36:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Coplata se amânata cel puţin până la alegeri


12 august 2012


coplataIntroducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată, cel puîn până la alegeri. Autorităţile române nu s-au angajat la niciun termen faţă de Fondul Monetar Internaţional, a explicat ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi.


"Coplata urmează să fie negociată cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale. Legea zice că nivelul coplăţii se stabileşte în urma negocierilor. O majoritate a asociaţiilor pacienţilor se împotriveşte coplăţii. Probabil că vor dura foarte mult. Negocierile vor demara săptămâna viitoare. Discuţiile anterioare (n.r. - Cu delegaţia FMI) erau ca în toamnă să fie introdusă coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru că din Parlament legea a ieşit cu această prevedere, şi anume că nivelul taxei şi serviciile se stabilesc prin negociere şi, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen ", a explicat ministrul Sănătăţii, la finalul discuţiilor cu misiunea FMI.


Ministrul a vorbit şi despre taxa clawback, precizând că nu a constituit o temă pentru discuţiile de a sâmbătă de la sediul Ministerului Finanţelor, însă nivelul acesteia va scădea comparativ cu estimările iniţiale. "Despre taxa de clawback nu s-a discutat deloc. Proiectul de ordonanţă, care a fost stabilit împreună cu producătorii de medicamente, Ministerul de Finanţe, Casa Naţională şi Ministerul Sănătăţii, a fost agreat de către reprezentanţii FMI şi a Comisiei Europene. Rămâne forma proiectului aşa cum a fost agreată la ultima întâlnire cu producătorii. Nivelul taxei clawback va scădea. Banii care se colectează de la clawback se folosesc pentru plata arieratelor. A fost o tendinţă de creştere a arieratelor până în luna aprilie, iar din luna mai încoace înregistrăm o tendinţă de scădere", a explicat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.


Misiunea Fondului Monetar Internaţional/FMI/şi reprezentanţii ministerelor analizează, la Ministerul Finanţelor Publice/MFP/, scrisoarea de intenţie aferentă celei de-a şasea evaluări a acordului dintre România şi instituţia financiară internaţională.
Scrisoarea de intenţie este documentul care concretizează rezultatul rundei de negocieri care a început pe 1 august şi a fost înaintată vineri autorităţilor române, urmând să fie analizată pe parcursul sfârşitului de săptămână. Misiunea comună a Comisiei Europene, FMI şi Băncii Mondiale, aflată în această perioadă la Bucureşti, are ca obiectiv evaluarea modului de respectare a angajamentelor din acordul cu aceste trei instituţii la data de 30 iunie 2012. Pentru 30 septembrie va fi o nouă misiune, undeva în jurul sfârşitului lunii noiembrie - începutului lunii decembrie, când se vor discuta în detaliu structura şi politicile aplicabile în bugetul pe 2013. La această rundă de negocieri, discuţiile au vizat ceea ce s-a realizat până la finalul primului semestru din 2012 şi obiectivele pe care şi le asumă autorităţile până la data de 30 septembrie 2012.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro