Joi, 22 februarie 2018 - 10:52:46
EUR
EURO = 4.6606 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.7828 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Un drog legal: ZAHĂRUL


24 octombrie 2017

Un român consumă în medie aproape 100 de grame de zahăr pe zi, adică de patru ori mai mult decât doza recomandată de medici. Rezultatul: aproape un milion de diabetici, patru milioane de obezi, o mortalitate datorată cancerului şi bolilor cardiovasculare la un nivel record.

În ultimul an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a tras un semnal de alarmă fără precedent pentru micşorarea consumului de zahăr la nivel mondial. Pur şi simplu, specialişti ai acestei organizaţii au cerut ca zahărul şi produsele care îl conţin să intre în acelaşi regim cu tutunul sau alcoolul, fiind accizate, interzise vânzării către minori şi însoţite de avertismente asupra toxicităţii lor puse la vedere pe ambalaj. În special la copii, obezitatea, diabetul, bolile cardiace sau hormonale produse de zahăr au ajuns la cote care pun în pericol viitorul rasei umane, în special în zonele dezvoltate economic. Industria alimentară a introdus în ultimele decenii zahărul şi derivaţii săi în atât de multe produse, încât – fără să ştim – fiecare dintre noi abuzăm de acest aliment. Cum s-a ajuns la această situaţie? Pas cu pas, aşa cum vom vedea.

Un mic istoric

Zahărul a fost descoperit cu mai bine de trei mii de ani în urmă în India, de către… medici. Ei au inventat procedeul său de extracţie şi l-au folosit iniţial pentru prepararea medicamentelor din plante şi minerale. Răspândirea zahărului în lume a fost un proces lent, care s-a întins pe secole, întrucât putea fi obţinut doar din trestia de zahăr, care putea fi procurată numai în zonele tropicale, acolo unde creşte. În consecinţă, până în secolul al XIX-lea, zahărul a fost consumat în mici cantităţi, efectele sale nocive nefiind observate. Problemele au început datorită lui… Napoleon Bona­parte, care, în timpul războaielor sale, a blocat impor­turile pe mare ale zahărului de trestie, obligându-i pe europeni să găsească un înlocuitor. Şi l-au găsit în modesta sfeclă albă, a cărei cultură a cunoscut o ade­vărată explozie în Europa începutului de secol XX. Brusc, zahărul a devenit foarte ieftin, uşor de obţinut în cantităţi uriaşe, transformându-se astfel, treptat, din raritate, în aliment de bază. Şi în cazul acesta, consu­mul crescând gradat, multă vreme efectele sale nocive au fost prea puţin cunoscute de medici, care nu-i intuiau potenţialul toxic.

Ce este zahărul?

Este o combinaţie extrem de simplă de substanţe organice, între care pre­domină zaharoza (termen sinonim cu sucroza), o substanţă cu gust dulce destul de puternic, uşor solubilă şi digerabilă. Za­haroza este extrasă din tres­tia de zahăr sau din sfeclă, prin­tr-un proces de rafinare şi, în stare aproape pură, formează cristalele acelea trans­lu­cide şi dulci atât de familiare. Zaharoza con­ţine destul de multe calorii (4,1 kilocalorii/gram) şi, cel mai important, creşte glicemia puternic, supraso­licitând pancreasul şi determinând organismul să facă depozite de ţesut adipos. Începând din anii ’80, spe­cialiştii au numit zahărul calorii goale, pentru că, în afara gustului dulce şi al unui aport energetic, nu ofe­rea nicio vitamină, mineral sau altă substanţă utilă, ceea ce declanşa un întreg lanţ de carenţe în orga­nism. Acum, în secolul XXI, conceptul de calorii goa­le este considerat depăşit, tot mai mulţi nutriţionişti considerând zahărul o substanţă toxică sau, mai exact, o otravă cu acţiune lentă. Studiile arată că peste 90% dintre microor­ga­nismele puse într-o soluţie su­prasaturată de zahăr sunt distru­se, iar animalele hrănite cu can­tităţi mari de zahăr au speranţa de viaţă de trei ori mai mică de­cât cele hrănite normal. Efectele asupra oamenilor sunt la fel de dezastruoase, dar înainte de a vorbi despre ele, vom afla câte ceva şi despre rudele toxice ale zahărului.

Zahărul… deghizat

Pentru a ne proteja sănătatea, este necesar să cu­noaştem faptul că industria alimentară foloseşte pe scară foarte largă substanţe asemănătoare ca efecte cu zahărul. Aceste substanţe, supranumite şi „zahăr de­ghizat”, au o compoziţie chimică diferită de cea a zaha­rozei, denumiri care nu sugerează legătura cu za­hărul şi care, adesea, ne induc în eroare. Trebuie ştiut, însă, că acţiunea lor asupra sănătăţii este la fel de nocivă:

* Dextroza – este un termen sinonim cu glucoza, o substanţă care creşte brusc glicemia, la fel ca şi zahărul, dar este mai puţin dulce decât acesta. Este vinovată de creşterea rapidă a stratului de grăsime dintre organe, producând obezitate intra-abdominală.

* Maltodextrina – este extrasă din amidon (de grâu sau porumb), fiind folosită în alimentaţie pentru îndulcire şi pentru omogenizare. În doze foarte mici, intră în componenţa unor preparate farmaceutice, fiind lipsită, practic, de nocivitate. Consumată ca ali­ment, în cantităţi mari, este însă mai nocivă decât zahărul, crescând glicemia, colestero­lul şi greutatea corporală.

* Fructoza– este, de asemenea, un agent de îndulcire, considerat mai periculos decât zahărul, întrucât creşte extrem de rapid glicemia, suprasoli­ci­tând pancreasul, determinând formarea rapidă de depozite de grăsime şi cres­când rezistenţa organismului la insu­lină.

* Siropul din porumb – este o gă­selniţă comercială menită să ascundă un amestec de fructoză şi glucoză, ex­tra­se – ce-i drept – din porumb, dar cu aceleaşi efecte nocive asupra organis­mului ca şi zahărul.

* Maltitolul – se mai numeşte şi sirop de glucoză hidrogenată sau E 965 şi este folosit ca îndulcitor şi regulator de umiditate. Creşte mai puţin glicemia în ra­port cu zaharoza, în schimb, produce tulburări di­ges­tive, mai ales la copii. Este o formă de zahăr nere­comandată pentru consumul pe termen lung.

Unde stă ascuns zahărul?

Unde ne aşteptăm mai puţin. Cel mai evident este zahărul pe care îl adăugăm în ceai, cafea sau în dul­ciu­rile pregătite în casă, dar cele mai mari cantităţi le ingerăm, fără să ne dăm seama, din următoarele ali­mente:

* Băuturi răcoritoare şi energizante – sunt nu­mite şi campioanele morţii, din cauza conţinutului imens de zaharoză. Un singur pahar de cola conţine cu 15% mai mult zahăr decât doza recomandată de OMS şi este atât de dulce, încât, dacă nu ar conţine acid fosforic şi carbonic, ne-ar declanşa, aproape in­stantaneu, reflexul de vomă.

* Ciocolată, bomboane şi prăjituri – sunt sursele de zahăr cel mai bine cunoscute, dar la fel de pericu­loase în cantităţi medii sau mari. Dintre toate, cioco­lata amăruie, cu peste 70% cacao, este cea mai sănă­toasă.

* Produse de patiserie – conţin şi ele cantităţi surprinzător de mari de îndulcitori. De exemplu, un singur croissant conţine 30 de grame de zahăr, în condiţiile în care doza zilnică sigură pentru sănătate este de 25 de grame. Cantităţi similare găsim şi în sticksuri, covrigei, biscuiţi săraţi etc.

* Mezeluri – indiferent că se numesc salamuri, şuncă, pateuri, ori cine ştie ce alte specialităţi, toate acestea conţin zaharuri deghizate, în cantităţi incredibile. Cel mai des întâlnim în ele dextroza, malto­dextrina şi fructoza.

* Conserve – conţin, în 90% din cazuri, o cantitate apreciabilă de îndulcitori, chiar şi cele sărate, cum ar fi cele de fasole, carne sau peş­te. De asemenea, icrele gata pre­pa­rate şi toate salatele preambalate conţin mari cantităţi de zahăr sau în­locuitori, din aceeaşi ca­tegorie.

* Muştar şi sosuri– nici ele nu scapă de omni­pre­zentul zahăr şi înlocuitorii săi toxici. Cele mai periculoase sunt ketchup-urile, care sunt consumate în cantităţile cele mai mari.

* Pâinea şi cerealele pentru micul dejun – sunt, în marea lor majoritate, „îmbunătăţite” ca gust cu aju­torul zahărului, maltitolului sau fructozei. Din acest motiv, trebuie să le citim cu atenţie eticheta, pentru a le găsi pe cele care nu au îndulcitori adăugaţi.

Efectele zahărului asupra sănătăţii

Spaţiul oferit de un singur articol este ridicol de mic pentru a enumera toate efectele nocive ale zahă­ru­lui şi ale îndulcitorilor din familia sa asupra sănă­tăţii. Din acest motiv, ne vom limita să menţionăm doar cele mai periculoase efecte ale „morţii albe”:

* Obezitatea– nimic nu predis­pune la obezitate mai mult decât za­hă­rul şi rudele sale. Trecând imediat în sânge, sub forma glucozei, el obli­gă organismul să stocheze aproape tot aportul caloric sub forma grăsi­mii. Şi, mai mult, la nici două ore du­pă ingerare, zahărul produce adevă­rate accese de foame, ca urmare a că­derii glicemiei deşi corpul este supra­saturat de calorii.

* Diabetul – a cunoscut o adevă­rată explozie la nivelul ţărilor indus­trializate, odată cu dezvoltarea con­su­mului de zahăr. Din păcate, această boală are o apariţie şi o evoluţie ex­trem de discretă, producând adevărate ravagii în organism înainte de a fi descoperită.

* Bolile de inimă – apar în mod frecvent, deoarece zahărul şi înlocuitorii săi produc o creştere a nivelului de colesterol şi trigliceride din sânge, de­clanşând o reacţie negativă în lanţ. Tot mai mulţi cer­cetători consideră că zahărul este mai periculos pentru aparatul cardiovascular decât grăsimile, fiind pe ace­laşi loc ca fumatul.

* Cancerul – apare mult mai frecvent la cei care consumă cantităţi mari de zahăr, chiar şi la copiii de vârste fragede. Aceasta, deoarece zahărul distruge echilibrul hormonal (predispunând la tumori mamare, ovariene, la adenom de prostată), perturbă grav pH-ul şi flora tubului digestiv (favorizând cancerul de colon şi rect), deprimă imunitatea (facilitând apariţia tuturor formelor de cancer).

* Tulburările de creştere – apar foarte frecvent la copiii care consumă cantităţi mari de zahăr, în diferite forme. Cea mai afectată este dezvoltarea psihică şi mentală a celor mici, care devin hiperactivi, dezvoltă o agresivitate ridicată, dificultăţi în procesul de con­centrare şi menţinere a atenţiei (ADHD). De aseme­nea, au probleme de dezvoltare musculo-scheletală, sunt mult mai predispuşi la obezitate şi, mai târziu, la tulburări de sexualizare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(452 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa va preocupe in mod special caminul si eventualele reparatii sau imbunatatiri necesare in locuinta. Se pare ca sunteti intr-o forma fizica si intelectuala foarte buna si aveti sanse sa duceti la bun sfarsit tot ce v-ati propus pentru azi. Este posibil sa aveti o controversa cu partenerul de viata in legatura cu investitiile planificate pentru casa. Chiar daca se intrevede o imbunatatire a situatiei financiare in curand, deocamdata ar fi prudent sa nu cheltuiti mai mult decat va puteti permite taur In prima parte a zilei s-ar putea sa simtiti dorinta de a face schimbari in casa si aveti mari sanse sa reusiti. S-ar putea sa fie nevoie sa faceti cateva drumuri si sa cheltuiti mai mult decat v-ati asteptat. Daca o ruda mai in varsta se ofera sa va ajute cu bani, va sfatuim sa profitati de ocazie. Astazi cheia reusitei in tot ceea ce faceti este o buna planificare a timpului.
GEMENI RAC
gemeni Ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor casnice, chiar daca sunteti foarte preocupat de probleme profesionale. La locul de munca si in afaceri, intuitia va poate fi de mare ajutor, dar este indicat sa tineti cont si de ideile colegilor sau ale partenerilor. In a doua parte a zilei este posibil ca o ruda mai in varsta sa va solicite ajutorul intr-o problema de sanatate. rac Este o zi buna pentru a face o planificare amanuntita a activitatilor si proiectelor complexe de care urmeaza sa va ocupati, atat in plan profesional, cat si in camin sau in viata personala.Dupa-amiaza s-ar putea sa primiti o veste in legatura cu o ruda apropiata si sa va pregatiti pentru o calatorie.Se pare ca va faceti griji exagerate, iar problemele cu care va confruntati se pot rezolva mai usor decat credeti
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa constatati ca aveti resursele financiare pentru a face in locuinta schimbarile la care va ganditi de mai mult timp.Pentru a cumpara cele necesare, ar fi bine sa va sfatuiti inainte cu partenerul de viata si sa va planificati cu atentie bugetul.Eastrolog.ro va recomanda sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante si odihnei fecioara Aveti posibilitatea sa terminati o lucrare de reparatii sau de modernzare in locuinta, inceputa cu ceva timp in urma. Daca aveti de gand sa apelati la ajutorul material al unei rude mai varstnice, va sfatuim sa fiti diplomat si sa ii ascultati cu rabdare sfaturile, chiar daca vi se pare ca sunt prea insistente.Spre seara este posibil sa primiti un cadou deosebit de la persoana iubita.
BALANŢĂ SCORPION
balanta S-ar putea sa simtiti dorinta de a va ocupa mai mult de problemele caminului. In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa descoperiti o modalitate avantajoasa de a face o schimbare la care va ganditi de ceva vreme. Pentru luarea deciziilor importante, ar fi bine sa va sfatuiti cu partenerul de viata. Va recomandam sa va ascultati intuitia si sa evitati orice fel de speculatii. scorpion Daca aveti de gand sa faceti anumite schimbari in locuinta, ziua de azi este tocmai buna, pentru ca va puteti baza pe sprijinul celor din jur. Pentru a duce la bun sfarsit tot ce v-ati propus pentru azi, va sfatuim sa va planificati cat mai bine timpul si sa nu cheltuiti mai mult decat va puteti permite.Seara puteti face planuri de viitor impreuna cu partenerul de viata
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Ar fi bine sa nu va planificati activitati importante pentru azi, fiindca este foarte posibil sa survina o serie de evenimente neprevazute care va obliga sa va schimbati programul. In prima parte a zilei s-ar putea sa aveti de facut cateva drumuri scurte pentru a rezolva diverse probleme ale caminului. Aveti mari sanse de reusita, inclusiv intr-o chestiune financiara. Va sfatuim sa va ascultati intuitia. capricorn Ziua de azi este favorabila in plan profesional si in afaceti, dar si activitatilor casnice si diverselor reparatii sau schimbari in locuinta. Acum este momentul sa va puneti ideile in practica, mai ales ca beneficiati si de ajutorul familiei. Ca sa puteti duce totul la bun sfarsit, eastrolog.ro va recomanda sa nu va implicati in prea multe activitati simultan.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti hotarat sa incepeti o lucrare complexa si originala, la care va ganditi de ceva timp. Puteti sa faceti schimbari importante in locuinta. Este posibil sa fiti nevoit sa faceti cateva drumuri scurte in interesul familiei. Ar fi bine sa nu cheltuiti sume mari fara sa va sfatuiti cu partenerul de viata. pesti S-ar putea sa aveti problemele de natura sentimentala si nu este exclus sa deveniti melancolic. In a doua parte a zilei este posibil sa va dedicati activitatilor casnice. Azi sunt favorizate toate lucrarile de reparatii, renovare sau curatenie. Va recomandam sa nu ii neglijati pe cei tineri din familie.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro